Лас Пунтас – туристически пътеводител

Лас Пунтас е малко крайбрежно градче разположено на северния бряг на остров Ел Йеро, Канарските острови. Намира се в община Фронтера и има население от по-малко от 300 жители. Селището е заключено между вертикалните склонове на кратера и кипящите води на Атлантика.

Лас Пунтас се слави със зрелищното си крайбрежие. Брегът е силно разчленен, а черните и назъбени вулканични скали се изигат перпендикулярно на океана, посрещайки смело мощните океански вълни. Морето тук, от наветрената страна на острова, обикновено е оста развълнувано, а вълните доста често са огромни, правейки мястото наистина релаксиращо и подходящо за отърсване от ежедневния стрес. В редките случаи когато морето се успокои крайбрежието предлага отлични условия за разходка с каяк. На север от града се намира основната забележителност в тази част на острова – природен резерват Roques de Salmor. Ако пък си падате по водните забавления тогава водния парк Cascadas del Mar ще ви допадне много.

панорама от мирадор де ла пеня, ел йероЕдна от основните атракции на Лас Пунтас, особено за тези които обичат високите места, е Мирадор де ла Пеня – ресторант и спираща дъха панорамна тераса разположени високо над града. Тази забележителност е дело на известния испански архитект Сезар Манрике, създателят на едноименния морски парк в Санта Круз де Тенерифе.

Ако вече сте решили да прекарате почивката си в Лас Пунтас не се безпокойте за времето – тук то е много приятно през цялата година. Без студ през зимата и горещини през лятото, малкото крайбрежно градче се радва на температури от 20 до 26°C. Свежият океански бриз се усеща и носи приятна прохлада дори през най-топлите дни. Морската вода е с постоянна температура между 19 и 23°C, но все пак това не е от голямо значение – заради големите океански вълни, каменисти брегове и силни морски течения водите край Лас Пунтас са доста опасни за плуване и къпане.