Валверде – туристически пътеводител

Валверде е столицата на остров Ел Йеро, Канарските острови. Малкото селище с население от едва 1700 души е кацнало на стръмните склонове на острова, предлагайки зрелищна панорама към малкото крайбрежно градче Тамадусте и към съседния остров Тенерифе. Тесни и доста стръмни улички криволичат между къщи в испански стил построени от изключително здрава вулканична скала. Повечето сгради са бели, но има и къщи в други ярки тонове като оранжево, прасковено, червено и други. Тук – там се вижда някое малко магазинче или кафене.

валверде ел йероВалверде е изключително тихо и спокойно място, което се слави като най-идиличната и уединена канарска столица. Тук идват много малко туристи, а местните жители в по голямата си част се познават добре. В района живеят също и малък брой чужденци, които са привлечени от тоталната липса на стрес и всепоглъщащото спокойствие в града. По улиците рядко се виждат хора.

Ако решите да посетите това малко градче не бива да пропускате църквата Иглесия де Нуестра Сеньора де ла Консепсион, градското кметство, както и прекрасния централен площад наподобяващ панорамна тераса.

Заради по-голямата надморска височина и разположението си в северната част на Ел Йеро, Валверде има свеж и прохладен субтропичен океански климат. Зимните температури са около 17°C, а в разгара на лятото едвам достигат 24°C. Приятното целогодишно пролетно време и красивите гледки в околностите на Валверде създават идеални условя за дълги разходки сред природата.