Фуертевентура – туристически пътеводител

fuerteventura paradise beachФуертевентура се намира на около 100 километра от бреговете на Африка. Заема площ от около 1660 кв.км. и е вторият най-голям остров в архипелага на Канарските острови след Тенерифе. В най-дългата си част се простира на повече от 100 километра. Най-близо разположени са островите Исла де Лобос и Лансароте. Исла де Лобос е най-малкият остров в архипелага и се намира непосредствено до брега на Фуертевентура.

Климат. Фуертевентура се радва на перфектен климат, който може да се опише като вечна пролет. Температурите варират между 20 – 22°C през януари и 27 – 28°C през август. Освежаващият ветрец прави летата изключително приятни и спасява този красив остров от жегите, типини за тези географски ширини. Топлото тропическо слънце щедро се усмихва на туристите дори и в разгара на зимата. Времето на Фуертевентура е подходящо за плаж през цялата година, а облачните дни тук са рядкост. Валежите са оскъдни през зимата и почти напълно липсват през лятото. Подобно на другите Канарски острови тук зимата се счита за водещ туристически сезон.

Природа. Фуертевентура е най-старият остров в архипелага. Подобно на всеки друг от Канарските острови, той притежава своя собствена индивидуалност и неповторима красота. Вътрешността на острова е заета от ниски вулканични планини. Най-високият връх е Пико де Ханида и се издига на 807 метра височина. Фуертевентура е най-пустинният от всички Канарски острови. Пейзажите са обагрени предимно в кафеви и оранжеви нюанси, а fuerteventura rocky coastбелите пясъчни дюни, които се простират южно от Коралехо са внушителни. Вътрешността му е почти напълно лишена от растителност. Единствените растения, които от време на време разнообразяват пейзажа са финикови палми, кактуси, алое и сухи, бодливи храсти. В крайбрежните селища растителността е по-богата благодарение на хората. Могат да се видят финикови палми, различни видове тропически цветя, дървета и храсти. Допълнителна екзотика внасят и кокосовите палми, които са донесени и развъдени от хората, но са намерили тук благоприятна среда за развитие. Насред голите и безплодни пейзажи често могат да се видят вулканични кратери. Най-честите представители на животинското царство тук са различни видове гущери, за които местните природни условия са сбъдната мечта. Природата на острова е изключително запазена, а въздухът тук е сред най-чистите в света. Голяма част от територията на Фуертевентура е обявена за природен резерват и е под егидата на ЮНЕСКО.

Крайбрежие. Макар че голяма част от крайбрежието е каменисто, Фуертевентура без съмнение притежава най-красивите плажове на Канарските острови. Фин, златист пясък и лазурни морски води посрещат любителите на слънчевите бани и водните спортове през цялата година. Най-красивите плажове на Фуертевентура се намират при Коста Калма и Коралехо на източното крайбрежие и Ел Котило на западния бряг. Въпреки че традиционно на запад вълните са огромни, Ел Котило е изключение. Тук няколко реда вулканични скали играят ролята на естествена бариера пред бушуващия Атлантик и създават кристално чиста лагуна със спокойни води. Със своята чистота и прозрачност крайбрежните води на Фуертeвентура са рай за гмуркачите. Тук могат да се видят стотици видове тропически рибки и други морски създания, делфини и пъстри корали. Освен като атрактивна дестинация за гмуркачите и любителите на шноркелинга, Фуертевентура се счита също и за рай за почитателите на уиндсърфинга. Нестихващият северен и североизточен вятър създава отлични условия за практикуването на този спорт. Морската вода край Фуертевентура никога не става нито много топло, нито много студена. През януари е между 17 и 20°C, а през август и септември достига до 24 – 25°C.

fuerteventura landscapeНаселение. Фуертевентура има население от около от около 105 000 жители. Заради прекрасния климат, очарователни крайбрежия и живописни градчета, този Канарски остров буквално е удвоил населението си след 90-те години на 20 век. Топлото тропическо слънце, което се усмихва 365 дни в годината и красивите плажове са основната причина за хилядите чуждестранни семейства, които всяка година се заселват на острова за постоянно. Британци, германци, ирландци, руснаци и жители на други северни страни купуват и наемат имоти по крайбрежието на Фуертевентура. Това превръща острова в многоезично и мултикултурно общество. Днес най-разпространените езици тук са испански, немски и английски. Населението на Фуертевентура се състои почти изцяло от християни, особено римокатолици. По-големи са градовете Пуерто дел Росарио (столицата на Фуертевентура), Коралехо, Коста Калма и Ел Котило. Основната част от жителите на острова обитават източното крайбрежие.

Икономика. Тъй като остров Фуертевентура се намира в Испания, официалната валута е евро. Туристическата индустрия е основа на местната икономика. Практикува се основно морски туризъм, както и огромно разнообразие от водни спортове. Фуертевентура е също така любима туристическа дестинация за любителите на голфа. Втори по значение отрасъл е селското стопанство. Растениевъдството е водещо. Отглеждат се зърнени култури, както и различни видове плодове и зеленчуци. Най-популярни продукти местно производство са домати, картофи, маслини, чесън, чушки, фурми, банани и цитруси. На остров Фуертевентура се отглеждат специални сортове устойчиви лозя, които да издържат на местния тропичен климат. От тях се произвеждат качествени вина, които си струва да опитате. Животновъдството има по-малък дял. Отглеждат се главно кози, от чието мляко се прави изключително вкусно сирене. Тъй като водите около Фуертевентура са изключително богати на риба, риболовът има голямо значение както за местната икономика, така и за начинът на хранене на острова. През последните години важен източник на приходи за местното стопанство е пазарът на недвижими имоти, който се развива доста бързо.

Кога да посетим Фуертевентура? Времето на Фуертевентура е идеално за туризъм през цялата година. Въпреки това на Канарските острови есента се счита за най-добрия туристически сезон. Декември е много добър избор за почивка тук. С температури от 22 до 24°C този месец предлага отлични възможности за коледни забавления на плажа.

fuerteventura swimming poolКакви дрехи да си носим? Леките летни дрехи са подходящи за Фуертевентура през цялата година. През зимните месеци ще е добре ако имате под ръка и леко яке или анорак, защото през ноща, а и през малкото облачни дни времето може да захладнее. Носете си слънцезащитни препарати и внимавайте със слънцето, защото на фона на приятния морски бриз няма да усетите колко бързо може да изгорите.

Достъпност. Остров Фуертевентура разполага с летище, което се намира на един километър от столицата на острова Пуерто дел Росарио. Летището обслужва както вътрешни, така и международни полети. Вътрешните полети са до съседните острови (Гран Канария и Тенерифе) и до големите градове в континентална Испания (Мадрид, Барселона и други). От международните линии преобладават дестинациите в Германия, следвани от държави като Великобритания, Ирландия, Италия и други. До Фуертевентура редовно пътуват фериботи от островите Тенерифе, Гран Канария и Лансароте.