Коралехо – туристически пътеводител

Коралехо е малък, но бързо разрастващ се туристически град с население от около 14 000 души. Намира се на североизточното крайбрежие на остров Фуертевентура, Канарските острови. Само до преди няколко десетилетия Коралехо бил малко рибарско селище със спокойна и сънлива атмосфера и малко хора подозирали за неговото съществуване. Днес обаче всичко е различно. Привлечени от целогодишно топлото време и безоблачно небе, тук се стичат десетки хиляди туристи най-вече от Германия, Великобритания, Холандия и Норвегия, но също и от други северни страни.

Самият град се състои от две части – стара, обхващаща района около пристанището, и нова, покриваща няколко пъти по-голяма площ на юг и югозапад. Край брега на Коралехо ще откриете многобройни малки ресторантчета, където да изпиете сутрешното си кафе на спокойствие или да хапнете прясно уловена риба в компанията на чаша охладено канарско вино или студена бира.

плаж в коралехоА основната атракция, разбира се, е морето. Коралехо заслужено се счита за мястото с най-красивите плажове на Канарските острови. Пясъкът е бял и нежен, а морската вода чиста и прозрачна с небесно сини нюанси. Прекрасни бели плажове с естествена красота има не само в града, но и в неговите околноси. На юг от Коралехо се е образувала малка пустиня с фин златист пясък довят от пустинята Сахара. Пясъчните дюни на тази своеобразна островна пустиня се простират на 8,5 километра край брега на Атлантическия океан и са обявени за природен резерват.

Коралехо е привлекателна дестинация за любителите на водните и плажни спортове. От една страна морската вода през цялата година е приятно освежаваща с температура около 18 – 24°C, а от друга страна в района има постоянен умерено силен вятър. Тази комбинация прави курортното градче център за практикуване на уиндсърфинг и кайтсърфинг. Гмуркане и шноркелинг са сред основните занимания на летуващите, а нежният пясък прави плажовете на юг перфектни за плажен волейбол и слънчеви бани. В морето на север се вижда кафеникавият силуета на Исла де Лобос.

Кога да отидем? От ноември до март условията в Коралехо са най-добри, защото температурите са най-приятни. През ноември термометрите показват около 24°C, през декември около 22°C, през януари 21°C, около 22-23°C през февруари и 24°C през март. Летата са доста топли, макар че Атлантическият океан не позволява да стане твърде горещо.

Недостатъци. Основен недостатък в Коралехо е липсата на зеленина и фактът, че е трудно да се намери сянка, а тя е наистина необходима, особено през летните месеци.

Как да стигнем там? С полет до летище Ел Маторал, разположено на 5 километра от столицата на острова Пуерто дел Росарио или с ферибот от островите Гран Канария и Тенерифе. Има също и редовна фериботна линия между Коралехо и съседния остров Лансароте.