Коста Калма – туристически пътеводител

costa calma fuerteventuraКоста Калма е привлекателно крайбрежно градче, превърнало се в любимо място за почивка на десетки хиляди туристи от Северна Европа. То е разположено в югоизточната част на Фуертевентура. Простира се на повече от 3 и половина километра около брега на Атлантическия океан, в северната част на полуостров Хандия. Тъй като се намира на провлак, градът е отдалечен на само 4 километра от западното крайбрежие на острова.

Днешният курорт Коста Калма е построен около малкото крайбрежно селце Канада дел Рио, което днес е неделима част от околния градски пейзаж. За неговото съществуване ще разберете единствено от разказите на екскурзоводите и от някоя случайно останала улична табела. Коста Калма притежава отлична инфраструктура и всичко изглежда изключително подредено. Той представлява съчетание от луксозни хотелски комплекси, атрактивни туристически вили и апартаменти, както и красиви частни домове с големи плувни басейни. Главният път, който пресича Коста Калма от север на юг разделя града на две част – крайбрежна и вътрешна. Около самия път се простира една от основните забележителности на града – палмовата гора на Коста Калма. От една страна това е най-зеленото място на острова, а от друга страна със своите уединени алеи е изключително привлекателно място за разходка. Палмовите и иглолистни растения, които виреят тук предлагат приятна сянка – нещо което се среща много рядко на Фуертевентура. Въпреки пустинния климат, не може да се отрече, че улиците на Коста Калма са добре озеленени. Навсякъде са засадени различни видове палми и цветя, а градинките са изумрудено зелени и грижливо поддържани.

Фуертевентура се слави с най-красивите плажове на Канарските острови и по тази причина не е изненада, че най-голямата атракция на Коста Калма е неговата великолепна естествена плажна ивица с фин златен пясък и лазурни морски води. Плажът привлича посетители 12 месеца в годината, но никога не е претрупан с туристи. Освен с отличните възможности за плуване и гмуркане, Коста Калма е атрактивно място за любителите на уиндсърфинга. Около брега има някои много приятни крайбрежни барове и ресторантчета, където да изпиете нещо освежаващо след плажа докато се любувате на красивите гледки.

Пейзажът в околността на Коста Калма е типично пустинен и почти напълно лишен от растителност. Тук там сред златистите пясъци се вижда единствено някой малък храст, който някък оцелява без капчица вода насред пустоща. Единственото което разнообразява песъчливия пейзаж са многобройните вятърни турбини, които използват постоянните въздушни течения за да произвеждат електроенергия.

Тъй като се намира на юг от трийстия паралел, Коста Калма се радва на 12 месеца прекрасно време през годината. Слънчевите дни са в изобилие, а температурите са между 21-22°C през зимата и 28°C през лятото. Интензивното слънчево греене кара множество посетители от Великобритания, Ирландия, Германия, Скандинавските страни и други места да прекарват своите зимни ваканции тук.

Коста Калма предлага голям избор от места, където да напазарувате, да похапнете или да изпиете нещо разхладително. Освен това из града има много агенции, които предлагат възможността да наемете автомобил, да се включите във вълнуваща екскурзия или да участвате в друго приключение. Пясъчните дюни в околността са подходящо място за сандбординг (каранне на сноуборд, но не по сняг, ами по пясък).