Гран Канария – туристически пътеводител

playa amadores gran canariaГран Канария се намира на около 210 км от брега на Африка. Островът е разположен сред водите на Атлантическия океан, между островите Тенерифе и Фуертевентура. Подобно на Тенерифе, Гран Канария има централно местоположение спрямо останалите Канарски острови. Заема площ от 1560 кв км и в най-дългата си част се простира на повече от 54 км.

Климат. Тъй като се намира на същата географска ширина както американския щат Флорида, Гран Канария се радва на перфектно време през цялата година. Островът попада в тропичния климатичен пояс, но без да страда от мощни тропичски бури и твърде високи температури. Причината е студеното Канарско течение, което носи студени води от дълбините на океана и преминавайки край Канарите оказва изключително силно влияние върху местния климат. Летни температури над 28°C са рядкост, а през зимата, особено на южното крайбрежие, е най-често около 21°C с много слънце и чудесни условия за плаж. Често явление тук са пясъчните бури, които носят фини златисти прахови частици от пустинята Сахара. Снеговалеж е възможен в най-високите части на острова, но това се случва изключително рядко.

las palmas de gran canariaРелеф. Гран Канария е почти кръгъл вулканичен остров с ясно изразен планински релеф. Най-високата точка на острова се нарича Пико де Лас Ниевес и се издига на 1949 метра надморска височина. Склоновете на острова са прорязани от множество дълбоки клисури, които водят към океана. Бреговата линия на Гран Канария е умерено разчленена. Столицата Лас Палмас е разположена на най-големия полуостров в северната част на острова.

Природа. Подобно на останалите Канарски острови, Гран Канария има зелена и свежа северна половина и по-суха, дори полупустинна южна част. По високите северните склонове на острова могат да се открият красиви иглолистни гори, а в по-ниските части от острова ще видите разнообразен и пленителен пейзаж от обширни зелени ливади, широколистни дървета, овошки, множество ферми и терасовидни обработваеми земи. По крайбрежието и в южните части на Гран Канария, където времето е по-сухо виреят много финикови и кокосови палми. Последните не са типични за този остров, но са внесени от хората и виреят тук много добре.

Плажове. Крайбрежието на Гран Канария е предимно скалисто. Плажовете са рядкост и повечето от тях са малки и покрити с черен вулканичен пясък. Въпреки това островът предлага някои твърде атрактивни места, които е препоръчително да посетите. Повечето от тях се намират в южната половина на Гран Канария и са доста екзотични.

gran canaria landscapeАмадорес Бийч и Плая де Пуерто Рико са два изключително красиви плажа, разположени на югозападното крайбрежие на Гран Канария. Те предлагат златист и фин пясък на гостите на куротното градче Пуерто Рико. И двата са създадени с пясък, доставен от пустинята Сахара.

Анфи Бийч е по-малък плаж, но пясъкът е разкошен. Мястото се намира в Ла Вега на по-малко от километър и половина южно от Пуерто Рико. Плажът е заобиколен от палмови дървета, а морската вода е лазурна.

Плая дел Инглес е прекрасен и доста голям плаж със златист пясък, разположен в южните части на Гран Канария в известния курортен град Маспаломас. В действителност това не е само плаж, а същинска пустиня, чиито пясъчни дюни привличат привличат тълпи от посетители, желаещи да видят пустиня насред един туристически рай.

Плая де Лас Кантерас се намира в столицата на острова Лас Палмас. Предимството му е, че предлага светъл пясък на само няколко крачки от многобройните забележителности на космополитния и модерен град.

Животински свят. Гран Канария може да се похвали с богато разнообразие от животни, от които най-добре представени са птиците. Символът на този остров е канарчето. Със своето пъстро оперение тази малка птичка е любима на местните жители и туристите. Друг добре познат представител на местната фауна е геконът, който може да се види в провинцията и в по-малките селища на острова. Разнообразието на бозайници тук е доста малко. Един от най-известните представители е миниатюрната земеровка, но освен нея се срещат и някои дребни гризачи. Доста впечатляващо е биологичното разнообразие в крайбрежните води на острова. Тук се срещат делфини, китове, някои видове акули и всякакви други чудати морски обитатели като рибата папагал и морското конче. Богатата подводна палитра и тъмно сините, но прозрачни морски води правят Гран Канария атрактивно място за любителите на гмуркането.

gran canaria coconut palmsИкономика. Гран Канария има добре развита икономика, която разчита основно на сектора на услугите. Водещо място, разбира се, заема туристическата индустрия. Едни от най-посещаваните туристически дестинации са столицата Лас Палмас и южното крайбрежие. Важна роля за икономиката на Гран Канария играе също и изключително добре развитото селско стопанство. Тук се отглеждат плодове, характерни за различни части на света и голямо разнообразие от зеленчуци. Тук виреят на едно място банани, ябълки, круши, цитруси, манго, авокадо, домати, картофи и грозде. Отглеждат се и множество селскостопански животни като крави, овце, свине, птици и най-вече кози. Ако има нещо, което не бива да пропускате докато сте в Гран Канария това е вкусното козе сирене и превъзходното местно вино.

Население. Макар че в миналото Гран Канария беше най-населеният Канарски остров, днес той отстъпва първото място на остров Тенерифе. Въпреки това населението на Гран Канария също продължава да нараства, достигайки над 800 000 души, което е над 40% от населението на архипелага. Днест тук живеят хора от всички краища на света, като основната причина се крие в комбинацията от перфектен климат и отлични бизнес възможности. Официален език на Гран Канария е испански, а английски и немски са широко говорими. Макар че по-голямата част от населението на острова се състои от християни, това е мултикултурна дестинация и тук живеят хора, изповядващи различни религии.

sandy dunes gran canariaКога да посетим Гран Канария? Туристическият сезон в Гран Канария е целогодишен, но повечето туристи оказват предпочитания към зимните месеци когато времето е изключително меко и приятно, а островът е най-зелен. Декември е един много добър избор за почивка на Гран Канария, тъй като вероятността да прекарате едни слънчеви и топли коледни и новогодишни празници е почти 100%.

Какви дрехи да си носим? Ако планувате пътуване до Гран Канария определено ще се нуждаете от своето лятно облекло в комбинация със силен слънцезащитен крем и бански костюм. Това важи и през зимните месеци, когато слънцето щедро се усмихва над острова. Въпреки това е добре да си носите лека връхна дреха за всеки случай. По-топли дрехи ще ви бъдат нужни единствено ако искате да се изкачите във високите части на острова и то през зимните месеци.