Агаете и Пуерто де Лас Ниевес – туристически пътеводител

Агаете и Пуерто де Лас Ниевес са две малки селища, разположени в непосредствена близост едно до друго в северозападните части на Гран Канария. Те заедно формират нещо като малка агломерация. Пуерто де Лас Ниевес е по-малък от двата града и е разположен на самото атлантическо крайбрежие, а Агаете се намира на няколко стотин метра от брега. Агломерацията е разположена в една от големите и плодородни долини на Гран Канария, Вале де Агаете, заобиколена и защитена посредством вулканичните планински склонове на острова.

Агаете и Пуерто де Лас Ниевес са отлично поддържани, с много добра инфраструктура и наистина си струва да бъдат посетени. Градчето Агаете със своята традиционна архитектура, църкви и стари сгради притежава някакъв необясним чар. Бели къщи с дървени орнаменти, малки площадчета и красиви градинки създават усещане за традиция и уют по спокойните улици. Когато говорим за тази част на Гран Канария ключовата дума е спокойствие. Макар че тук пристигат доста туристи, повечето отсядат в големите курорти на острова и предпочитат да идват тук на еднодневни посещения за да се насладят на галериите и старите сгради. Тези които отсядат в Агаете или Пуерто де Лас Ниевес са по-малко и това им дава възможност да открият релаксираща атмосфера и да се порадват на пълноценна почивка.

В Пуерто де Лас Ниевес ще откриете два малки вулканични плажа. Те са сиво – черни и предимно каменисти. Водата е с температура между 18 и 23°C през цялата година. Тук обикновено морето е спокойно, защото плажовете са защитени посредством вълнолома на малкото пристанище. Всъщност това пристанище поддържа редовна фериботна линия със Санта Круз де Тенерифе. От брега се разкрива касива гледка на юг, където стръмните вулканични скали на Гран Канария се спускат зрелищно в океана. Освен това на запад се разкрива панорамна глека към целия остров Тенерифе и връх Тейде, който се изига на километри над хоризонта.

Околностите на тази малка крайбрежна агломерация са заети предимно от обработваеми земи. Отглеждат се различни тропически растения, особено банани, папая и манго. Големи дървета липсват и по тази причина тук е трудно да откриете сянка извън града. Единствено финикови палми и цитруси разнообразяват пейзажа. През по-влажните зимни месеци околността се покрива с килим от зеленина и се появяват различни видове цветя.

Времето в Агаете и Пуерто де Лас Ниевес, подобно на повечето други места на Канарските острови, е меко през цялата година. Въпреки това в сравнение с южната половина на Гран Канария тук слънчеви часове са по-малко, а облачните дни са повече. Температурите могат да бъдат с един или два градуса по-ниски в сравнение с южното крайбрежие на острова. Въпреки това, агломерацията на Агаете най-вероятно ще ви посрещне със слънчево и топло време и темпратури между 20°C през януари и 26 – 27°C през август.