Аргинегин – туристически пътеводител

dolphin arguineguin gran canariaАргинегин е оживено рибарско градче, което се намира на югозападното крайбрежие на Гран Канария. Атрактивни и близко разположени курорти като Маспаломас, Ла Верга и Пуерто Рико го засенчват с блясъка и красотата си, така че тук обикновено идва доста по-малък брой посетители. Аргинегин е известен по-скоро като място за живеене, отколкото за почивка. Много от местните жители работят в околните курорти, риболова и търговията. Въпреки това туристи, които искат да почувстват непринудената атмосфера на Гран Канария извън лъскавите комплекси на острова се насочват именно към места като това.

Всеки вторник градът оживява под погледите на хилядите посетители, идващи от всички части на Гран Канария, включително и от най-големия град Лас Палмас, заради местния пазар. Тогава по уличките му плъзват тълпи от местни жители и туристи, които искат да напазаруват или просто да се полюбуват на оживлението. Вторничните дни предлагат възможност да си купите пресни плодове и зеленчуци, но също така дрехи на изгодна цена, стоки за дома или дори някой интересен сувенир.

Макар че Аргинегин не е град-курорт, той предлага някои наистина много добри хотели, където да отседнете ако решите да прекарате ваканцията си тук. По-големите хотелски комплекси са разположени край брега, притежават големи плувни басейни и предлагат най-различни услуги. Множество други по-малки хотели и частни квартири са разпиляни на територията на цялото градче. Много от посетителите, които идват в този град притежават тук частна собственост (къща, апартамент или студио) и отсядат там по време на своя престой.

Целогодишно мекото и приятно време е най-големият капитал на Аргингин. Летата са доста топли до около 27°C, но за по-атрактивен се счита зимният сезон, защото тогава времето е меко и много приятно, но не твърде горещо с температури около 21°C. Крайбрежното градче се радва на много слънце и морска вода, която никога не пада под 18°C. Приятните температури привличат тук предимно жители на студените скандинавски страни, които искат да прекарат зимните месеци на слънчево и топло място, далеч от оловно сивото небе над зимна Скандинавия. Особено голям е броя на посетителите от Норвегия, много от които остават тук целогодишно. За съжаление, топлото и сухо време допада на туристите, но не е много благоприятно за растителността. По улиците на Аргинегин няма много дървета, а в околностите на града растителността е полупустинна. Единствените растения, които оцеляват под тропическите слънчеви лъчи са кактусите и някои храсти.

Плажовете на Аргинегин са вулканични и имат характерни тъмни нюанси, преливайки в сиво, черно и кафяво. Някои от тях са пясъчни, а други са предимно каменисти. Ако това не ви допада, бихте могли да посетите плажът на Ла Верга, които се намира само на километър разстояние от северните части на Аргинегин. Бихте могли да го достигнете с такси, колело, а защо не и пеш.