Арукас, Гран Канария

arucas gran canariaАрукас е доста динамичен за размерите си град с население от около 34 000 жители. Той е разположен на приблизително 3 километра от северното крайбрежие на Гран Канария и на само на 12 километра извън столицата на острова Лас Палмас (около 10 км по права линия). Градът е втори по големина на Гран Канария и е част от градската агломерация на Лас Палмас. Разположен е на около 250 метра надморска височина сред хълмиста местност. От високите хълмове в покрайнините на Арукас се разкрива привлекателна панорама към града и църквата, а на север и към тъмно сините води на Атлантическия океан. Околностите на Арукас са заети предимно от обработваеми земи и ферми. В близост до града се отглеждат основно банани, тютюн и захарна тръстика и на практика от естествената околна среда в района е останало много малко.

Макар и не много голям, Арукас е град с многобройни забележителност. Тук ще откриете доста красиви сгради, като една от най-грандиозните е може би местната църква Сан Хуан Баутиста. Тя е построена през 1502 година, скоро след завладяването на острова от Кралство Кастилия. Тя е посветена на Сейнт Джон – баптистът (на испански Сан Хуан Баутиста). Друга известна забележителност на Арукас е ботаническата градина “Джардин де ла Маркеса де Арукас”, създадена през късния 19 век. В Арукас ще имате възможността да посетите също и автентична дестилационна за производство на ром. Впрочем тук е мястото да кажем, че градът е сред най-известните производител на ром в Европа и изнася благоуханната напитка за различни страни от цял свят. Бутилка от екзотичното питие е подходящ, традиционен и изискан подарък за вашите близки и приятели у дома.

Не бива да пропускате да се помотаете из старата историческа част на града. Тук ще откриете малки улични кафенета с маси под открито небе, многобройни занаятчийски работилници и красиви сгради, боядисани в ярки цветове. Ако огладнеете докато се разхождате, можете да поседнете в някое от многобройните ресторантчета и да опитате от местните специалитети. Най-богато е разнообразието от морски дарове. Сред най-големите изкушения е възможността да опитате печен групър с гарнитура, а ако не си падате по морската храна бихте могли да си похапнете от местните тропически плодове, свежи зеленчуци, сирена или просто да изпиете чаша от местните дъхави вина.

Арукас е чудесно място за дълги разходки и каране на велосипед. На практика градът може да бъде обиколен пеш в рамките на един-единствен ден и то без големи усилия. Ако обаче сте с автомобил е най-добре да паркирате някъде и да вървите пеш, защото тук много улици са доста тесни и на практика непроходими с кола. До Арукас бихте бихте могли да стигнете много лесно, използвайки обществения транспорт на Лас Палмас. Няколко автобусни линии с различни маршрути тръгват от града, а ако пропуснете някой от автобусите не се безпокойте – графикът им е редовен и тръгват на около половин час.

Арукас има свеж тропичен климат и предлага на своите посетители приятно време през всички 12 месеца от годината. Градът не познава зимен студ или непоносими летни горещини. Температурите са в приятни граници между 20 и 27°C. Времето тук обикновено е предимно слънчево. Условията са подходящи за туризъм през цялата година. Не забравяйте обаче, че зимните нощи понякога са хладни и лека връхна дреха ще ви свърши добра работа ако пътувате през зимата или пролетта.