Фиргас – туристически пътеводител

firgas gran canaria cascadeФиргас е много малък град, разположен на по-влажните и зелени северни склонове на остров Гран Канария. Намира се на около 500 метра надморска височина, на около 4 километра от брега на Атлантическия океан. Поради близостта си до Лас Палмас, Фиргас се счита за едно от предградията на космополитния канарски град, а пътят с автомобил от Лас Палмас до тук отнема приблизително около 20 минути.

Градът е построен под наклон в живописна местност с разнообразен релеф, а от някои места се разкрива красива панорама към Атлантика. В околността ще откриете влажни, сенчести клисури, където слънчевата светлина достига трудно. Там има повече влага и растителност, а малки вирчета остават пълни с вода дори и през най-сухите и топли месеци от годината, създавайки благоприятни условия за живот на жаби и множество други малки влаголюбиви създания. Същевременно по откритите места виреят палми, сухолюбиви растения и храсти, по-рядко дървета, а слънчевата светлина е в изобилие. Околностите на Фиргас са известни със своите минерални извори. Тук се ботилира висококачествена минерална вода, която е препоръчително да опитате докато се разхождате из историческите улици на града.

Основан през 1488 година, днес Фиргас има население от едва 8000 души. Градът може да се похвали с красива старинна архитектура и множество забележителности, а тесните му стръмни улички криволичат сякаш без посока. Най-голямата атракция на Фиргас е прословутата алея Пасео де Гран Канария. Тук се намира великолепен водопад-фонтан с дължина 30 метра, заобиколен от стълби и окрасен с цветя. Той се спуска стъпаловидно, образувайки прекрасна каскада и нарушава със своето шумолене дълбоката тишина на това спокойно градче. От едната страна на каскадата са подредени непосредствено една до друга изключително богато декорирани пейки, които веднага привличат вниманието на посетителите с многообразието от цветове и фигурки, изпъквайки на фона на снежно бялата стена зад тях. Друга атракция на Фиргас е малкият градски площад Сан Роке, където ще откриете бяло сивата фасада на градската църква с двойна камбанария, както и сградата на градския съвет, считана за най-красивата в града.

Въпреки че в по-високите части на острова времето е по-хладно, Фиргас се радва на слънчев и топъл тропичен климат с прекрасно време през цялата година. Силно освежаващо влияние оказва студеното Канарско течение. Температурите през деня са почти винаги в интервала 20 – 27 градуса, а дъждовните дни са голяма рядкост. Понякога небето се покрива с облаци и изглежда сякаш всеки момент ще завали, но това обикновено не се случва. Ако пътувате през зимата все пак, едно пролетно яке за през ноща няма да ви бъде излишно.