Галдар – туристически пътеводител

galdar banana plantation gran canariaГалдар е община и най-важен градски център в северозападната част на остров Гран Канария. Има население от близо 25 000 души. Макар че повечето от тях са местни, спокойният стил на живот и хубавото време привличат и доста преселници от Северна Европа. Все пак кой не би желал да се препича под топлото слънце през зимните месеци, докато небето над по-голямата част от Европа е покрито от плътни сиви облаци? По тази причина освен испански, който е официален език на острова, тук навсякъде може да се чуе английска и немска реч.

Галдар е едно от най-колоритните и интересни за посещение селища на Гран Канария. Градът привлича местни и чуждестранни туристи със своята красива архитектура, църкви, площади, фонтани, малки кафенета и ресторантчета, занатчийски ателиета и тесни криволичещи улички, идеални за дълги разходки. Градът притежава множество исторически забележителности и по тази причина централната му част е обявна за историческа област още през 1981 година. Най-известната забележителност е църквата Иглесия де Сантяго де Галдар, която днес е символ на града и едно от първите места, които посетителите бързат да видят когато пристигнат тук. Църквата притежава две странични кули, едната от тях часовникова. Пред достолепната сграда се намира най-красивият площад в града – Плаза де Сантяго. Важни спирки на пътя на всеки посетител са градското кметство датиращо от 18-ти век (1718 година) и красивата сграда на градския театър, построена в началото на 20-ти век (1912 година). Двете сгради се намират близо една до друга в историческия център на града.

Говорейки обаче за специални места, няма как да споменем името на Галдар без да кажем няколко думи за археологическото наследство на града. Музеят и парк Куева Пинтада е място, което всеки турист на Гран Канария трябва да посети и резултат от усилена археологическа работа в продължение на повече от две десетилетия. Тук ще видите пещерни рисунки, дело на древни местни жители, ще се запознаете с техния начин на живот и ще добиете представа как са изглеждали островите много преди да се появят първите европейски преселници.

Околностите на града са изключително плодородни и са заети от земеделски земи. Богатата почва, свежият океански въздух и големият брой слънчеви дни в годината са основа за развитието на доста продуктивно селско стопанство. Тук се отглеждат всевъзможни тропически плодове, но най-големи са банановите плантации, които покриват по-голяма част от околността. Лозовите масиви в района са основа за развитието на винарската промишленост. Несравнимо е удоволствието да похапнете прясна риба уловена край брега на Сардина, в комбинация със салата, приготвена от свежи местни зеленчуци. Чаша ароматно вино от областта ще ви прави компания с вкусните специалитети, а за десерт малко ароматни и сочни плодове от плантациите край Галдар ще са добър завършек на този изпълнен с аромати обяд или вечеря.

Галдар е слънчев и топъл град с температури около 20 – 22°C през януари и февруари и около 26 – 27°C през август и септември. Мястото е чудесно за туризъм през цялата година, но най-вече през есенните месеци, когато островите предлагат перфектна температура от около 24°C. Времето е подходящо за плуване и слънчеви бани през цялата година. Макар че не е морски курорт, в близост до Галдар ще откриете няколко привлекателни плажа, най-известен от които е Плая де Бокабаранко. Друго атрактивно място в района е селището Сардина или Сардина дел Норте, разположено на едва 4 киломера извън Галдар. Морската вода е винаги прохладна, но никога студена. Дори и през най-стуените месеци е около 18°C, а през най-топлите дни не надвишава 23°C.