Лас Палмас де Гран Канария

las palmas de gran canariaОснован през 1478 година от Хуан Рехон, днес Лас Палмас де Гран Канария е най-големият, динамичен и колоритен град на Канарските острови и девети по големина в цяла Испания. Той е столица на провинция Лас Палмас. Населението му е близо 390 000 жители, а градската агломерация е дом на повече от 700 000 души. Още с пристигането си повечето туристи се изненадват, защото не очакват да открият толкова оживен град на един туристически остров. Що се отнася до етническата принадлежност, населението на града е изключително космополитно, съставено от преселници от цял свят, особено от Европа и Средиземноморска Африка. Не са малко и емигрантите от Латинска Америка, за които реално езиковата бариера не съществува. Градът е разположен в най-северните части на остров Гран Канария, заемайки голяма част от полуостров Ла Ислета. По тази причина Лас Палмас е заобиколен от океан и на изток, и на запад.

Лас Пламас се радва на целогодишно мек климат, който повечето хора описват като вечна пролет. Най-студените зимни дни носят температури от около 21°C, а в разгара на лятото рядко става повече от 27°C. Тъй като се намира на северното крайбрежие на остров Гран Канария, небето над града често се покрива с облаци, но все пак това не трае дълго, а времето остава топло и сухо. Дори и през най-облачните дни слънцето намира сили да се покаже. Плажният сезон на острова трае 12 месеца в годината, а температурата на морската вода варира от 18 до 23°C. Все пак ако сте планирали да прекарате зимната си ваканция тук едно пролетно яке няма да бъде излишно в багажа ви, защото понякога дори и тук се случват дни облачно, вертовито и дъждовно време.

playa de las canterasЛас Пламас е известен с атрактивното си крайбрежие. Притежава великолепни плажове, които привличат тълпи от посетители през цялата година. За най-красив се счита Плая де Лас Кантерас, който се простира на около 2,5 км по протежение на известния крайбрежен булевард Пасео де Лас Кантерас. Този плаж предлага фин златен пясък, а екзотичната обстановка се допълва от кокосовите палми, които хвърлят пъстра и примамлива сянка. Той е популярно място за посрещане на коледните и новогодишни празници, показвайки че дори и Европа може да предложи тропическа екзотика посред зима. Крайбрежният булевард, който е едно от най-предпочитаните от туристите места, предлага огромен избор от заведения, където да хапнете или просто да изпиете нещо разхладително след като сте се изтощили от плажа. Макар и по-малко известен, Плая де Алкараванерас също си струва да се посети. Този плаж се намира на източното крайбрежие в района на яхтените пристанища. Той е по-малък и в района има по-малко заведения и възможности за развлечение, но пясъкът е прекрасен, а морската вода – спокойна.

Ако искате да се отпуснете сред екзотична растителност и да се откъснете за миг от динамичната атмосфера на Лас Палмас, градските паркове са идеално място за целта. Мнозина твърдят, че тук няма много дървета и действително първото впечатление от града е такова, но първо посетете паркът Дорамас и после помислете отново. Тук ще откриете всевъзможни тропически дървета и очарователни цветя. Фонтани създават усещане за прохлада, а ако седнете на някоя пейка привечер ще почувствате свежестта и аромата на тропическите растения, който се отделя след като слънцето се скрие зад хоризонта. Друг парк който да посетите, макар и по-малък от Дорамас, е Санта Каталина. Той по-скоро наподобява площад, където да поседите на чаша кафе докато наблюдавате минувачите. Плаза де Дон Бенито е друго приятно място, където да си поемете глътка въздух под сянката на палмите докато се разхождате из Лас Палмас.

Макар и да не е потънал в пищна растителност, Лас Палмас предлага архитектура, която си струва да се види. Градът е красив, а сградите са интересни, боядисани в светли цветове и притежават особености характерни за целия свят. Съвсем естествено, най-силно е испанското влияние, което се усеща на всяка крачка. От всички забележителности на града обаче, има няколко, които не бива да пропускате, независимо дали заради начина по който са построени или заради историческото им минало.

casa de colon columbus house las palmasЕдна от първите спирки на всеки турист трябва да е къщата музей на мореплавателя от Генуа Христофор Колумб, който живял тук преди да се отправи към Америка. Сградата е известна като Каса де Колон и се счита за една от най-красивите постройки на Канарските острови. Градската катедрала Санта Ана също не бива да бъде пропусната. Тя се намира съвсем близо до Каса де Колон, а двете и кули се извисяват внушителни над околните сгради. Катедралата съчетава три архитектурни стила – ренесансов, неокласически и готически. Ако се изкачите с асансьора до върха на южната кула пред вас ще се разкрие една от най-хубавите гледки на Лас Палмас. До катедралата се намира едноименния площад, който е известен със старинните си сгради. Една от големите забележителности на Лас Палмас е ботаническата градина Виера и Клавихо, разположена в южната периферия на града. Тя предлага богато съчетание от видове. Тук ще откриете много различни видове дървета, цветя и кактуси, а межу тях се вият спокойни алеи за разходка. Когато се изморите можете да съберете сили на някоя пейка под сянката на дърветата. На няколко минути път с кола извън града се намира Калдера де Бандама. Ако решите да посетите това място е добре да го сторите през зимните месеци, защото през лятото слънчевите лъчи са твърде силни, а тук няма къде да се скриете от тях.

В Лас Палмас ще откриете повече от 300 заведения и ресторанти с кухня от цял свят – мексиканска, италианска, испанска, японска, арабска, китайска и каква ли не. Причината е, че това е един мултикултурен град, който предлага по нещо за всеки, без значение от вкуса и финансовите възможности. Освен това нощните клубове са в изобилие. Работното време ще допадне на всеки, който обича да остава до по-късно. Дискотеките затварят чак към 6 часа сутринта, а останалите заведения обикновено са отворени дори и след полунощ. На практика Лас Палмас никога не спи. Малко след като последните дискотеки затворят врати първите кафенета отварят и посрещат ранобудните си посетители. Освен богат избор от заведения, Лас Палмас е също и отлично място за шопинг. Тук ще откриете множество магазини и търговски центрове, но имайте предвид, че Лас Палмас е курортен град и не бива да очаквате много ниски цени.

Зимата е най-наситеният със събития и празненства период от годината на Лас Палмас. Всичко започва с посрещането на коледните и новогодишни празници в края на декември. През месеците януари, февруари и март се провеждат музикални и филмови фестивали, които привличат множество посетители. Карнавалът на Лас Палмас е вторият най-значим в света след ежегодния карнавал в Рио де Жанейро. Това едно от най-вълнуващите събития не само в града, но и в цяла Испания. Провежда се ежегодно през февруари, макар че датата му всяка година е различна, а хората които се стичат от цял свят за да се порадват на зимно слънце, пищни костюми и хубава музика са стотици хиляди.

Кога да посетим Лас Палмас? Зимата е активен туристически сезон в Лас Палмас и по-голямата част от туристите предпочитат да посетят това място през зимното полугодие. Може би най-добрият период през годината за туризъм тук е месец декември. По време на коледните и новогодишни празници ще ви посрещне изключително приятно време с температура около 22 – 23°C, много слънце и плажове пълни с посетители.

Как да стигнем до Лас Палмас? Международното летище на Гран Канария се намира на приблизително 18 км от Лас Палмас. Това летище се счита за едно от най-натоварените в цяла Испания. Обслужва полети до континентална Испания, Европа и други части от света. Най-голям е броят на пасажерите пристигнали от Северозападна Европа, особено Великобритания и Норвегия. Освен със самолет, друг начин да стигнете до Лас Палмас е използвайки редовната фериботна линия Лас Палмас – Кадис (континентална Испания).