Моя, Гран Канария

moya gran canariaМоя е тих и доста спокоен град с население от около 8000 души. Разположен е на северните склонове на остров Гран Канария и се намира на повече от 2 километра от брега на Атлантическия океан. Градът е разположен на ръба на дълбок каньон и е известен със зрелищната панорама, която предлага. Високите части на Моя се издигат на близо 500 метра надморска височина и се извисяват на приблизително 200 мера над дъното на клисурата.

Градът е прекрасно място за разглеждане на забележителности, пешеходен туризъм, каране на колело или фотография. Една от най-красивите сгради е църквата Нуестра Сеньора де ла Канделария, завършена напълно през 1957 година. Красивата сграда е едно от първите места, които да посетите когато пристигнете тук. Построена е в нео-романски стил и е разположена на ръба на стръмната клисура Баранко де Моя. Друга известна забележителност на Моя е къщата-музей на знаменития испански писател Томас Моралес.

Посещение на града не би било пълно без да се разходите из живописните околности. Контрастът е огромен в зависимост от това дали ще се насочите на север или на юг. На север се намират сухите крайбрежни райони, черните вулканични плажове и обширните плантации на местните фермери. На юг пейзажът е съвсем различен, доминиран от планини и пищна широколистна растителност. Сред благоуханието на гористите местности се вият пътеки за разходка, които предлагат приятна свежест и сянка през топлите летни месеци.

Времето тук е типично пролетно през по-голямата част от годината. Зимните месеци предлагат меко и приятно време, макар че температурите са малко по-ниски в сравнение с крайбрежните райони. Времето в гористите местности на юг от Моя е дори още по-хладно и през зимното полугодие има чести превалявания. Температурите в Моя са най-често между 18 и 22 градуса през зимните месеци и между 25 и 28 през лятото. Като цяло лятото и есента са по-толи, а освен това есента се счита също и за най-доброто време за туризъм тук.

Моя е привлекателно място за любителите на добрата кухня, особено на тези, които си падат по сладкишите. Докато сте в града в никакъв случай не пропускайте да опитате един от най-големите местни специалитети – Bizcochos de Moya. Това са вид особено вкусни и добре изпечени кексчета, известни като перфектна добавка към следобедната чаша с ароматно кафе. Те са също така идеалният подарък, който да занесете у дома на вашите близки за да усетят истинският вкус на град Моя и на Гран Канария.