Пуерто де Мохан – туристически пътеводител

puerto de mogan gran canariaПуерто де Мохан е малко градче, разположено в югозападната част на остров Гран Канария. Намира се на самото крайбрежие, в тясна и продълговата долина. Селището е заобиколено от голи и почти лишени от растителност вулканични планини. Повече зеленина има в самия град, особено в градините на хотелите и в пристанищната зона, където различни видове цветя, палми, фикуси и храсти създават същински оазис. По улиците на Пуерто де Мохан ще видите основно кокосови палми. Тъй като по-големи дървета липсват, улиците на града не са особено сенчести. По тази причина повечето местни жители и гости на Пуерто де Мохан предпочитат да излизат в сутрешните и следобедни часове. Повече хора по обяд ще срещнете главно в разгара на зимния сезон, когато сутрините и вечерите са малко по-хладни.

puerto de mogan panoramic viewНякога малко рибарско селище, днес Пуерто де Мохан е силно зависим от туристическата индустрия. Градът условно може да бъде разделен на нова и стара част. Новата част се простира предимно около брега и често е наричана Канарската Венеция. Може да се похвали, че притежава голямо яхтено пристанище и красив, изкуствено създаден плаж със светъл пясък, донесен от пустинята Сахара. В зоната на пристанището има множество приятни заведения и магазинчета, които предлагат разнообразни стоки и сувенири на многобройните си посетители. Сградите в тази част на града са двуетажни, бели с цветни орнаменти и с малки балкони на втория етаж. Традиционно сградите от двете страни на пътя са свързани с арки, покрити с прекрасни цветя. На няколко места има малки канали, които преминават под самите къщи.

Зоната около плажа също е застроена с предимно нови сгради, най-вече луксозни хотели и апартаменти, които предлагат красива панорама към златистия пясък и лазурното море. Тази част от града не е чак толкова атрактивна за разходка, колкото Канарската Венеция например, но за сметка на това е привлекателно място за живеене, защото се намира в непосредствена близост до плажа.

Старата част на града със своите тесни, криволичещи улички се намира на север от яхтеното пристанище. Повечето постройки са най-често на два етажа, с плоски тавани. Те са построени на самия склон, така че уличките между тях са доста стръмни. Заради умелото съчетание от стари и нови сгради, днес градът се счита за един от най-красивите в Гран Канария и е сред водещите туристически центрове на острова. Той изглежда изключително поддържан и с много добра инфраструктура.

puerto de mogan cloudy weatherТова обаче, което привлича най-силно туристите са изобилието от слънчеви дни и целогодишно топлото време. На практика тези острови са единственото място в Европа с целогодишен летен сезон и това е тяхното основно предимство пред Средиземноморието. Студеното Канарско течение е основният фактор, отговорен за приятните температури вариращи между 21 и 27°C през годината. Лесно поносимото време привлича тук множество пенсионери от Северна Европа, които идват за да прекарват тук зимните месеци и през лятото се завръщат по родните си места.

Повечето от вариантите за забавление в Пуерто де Мохан са свързани по един или друг начин с Атлантическия океан. Така например освен излежаването на плажа и разходките край брега, тук има разнообразни възможности за разходка с корабче в открито море. Независимо дали целта на пътуването е да се полюбувате на делфините или просто да разгледате суровото крайбрежие от друг ъгъл, това е нещо, което си струва да преживеете.