Пуерто Рико де Гран Канария – туристически пътеводител

playa de amadores puerto rico de gran canariaПуерто Рико (или Пуерто Рико де Гран Канария) е малък и изключително привлекателен курортен град, специално изграден за да посреща и настанява туристи. Той е разположен на югозападното крайбрежие на Гран Канария. Намира се в община Мохан, провинция Лас Палмас. Състои се от два отделни курортни комплекса, които са напълно свързани, образувайки една своеобразна курортна урбанизирана територия. Пуерто Рико е по-голямата и оживена част, а Плая де Амадорес е по-малката, тиха и спокойна част от курортния комплекс.

Пуерто Рико е особено популярна дестинация за немски, британски и скандинавски туристи, които пристигат тук главно през зимното полугодие. Обстановката в курортното градче напомня поразително много на Средиземноморието, но с повече слънце и без зима. Бавният и спокоен ритъм на живот създава идеални условия за почивка, а най-атрактивното време от годината да посетите това прекрасно място се счита периода около коледните и новогодишни празници.

Малката курортна агломерация притежава два очарователни изкуствено създадени плажа – Playa de Puerto Rico и Playa de Amadores. Те се считат за едни от най-добрите на Канарските острови и могат да се похвалят с изключително фин, златист пясък, донесен от пустинята Сахара.

Пуерто Рико де Гран Канария се радва на прекрасен климат, което позволява да се излежавате на плажа и да се къпете в морето дори и през най-студените зимни месеци. Времето е слънчево и топло през цялата година с температури между 21 и 28°C. Дневни температури под 20 или над 30°C като цяло са нещо необичайно за града. Морските води са най-студени през февруари (около 18°C) и най-топли през септември (до около 24°C).

Повечето сгради в Пуерто Рико са снежно бели и по един или друг начин са свързани с туристическата индустрия. Красиви и модерни хотели с лазурни басейни буквално са се излегнали на стръмните и кафевите вулканични склонове. Търговски центрове, ресторанти, барове, клубове се грижат туристите да са винаги в близост до забавленията. Ако пък търсите възможности за това как да прекарате веремето си на открито можете да се насочите към някои от местните спортно развлекателни комплекси. Без значение дали голф, тенис или нещо друго, хубавото време е почти на 100% гарантирано.

Разстоянията в Пуерто Рико са много малки и човек би могъл да обиколи без затруднения пеш целия курорт. Това което затруднява повечето посетители обаче са стръмните пътища, особено ако трябва да ги изкачвате под обедното слънце (което не е особено препоръчително). Поради географските особености, разходката из града би могла да се превърне в едно неспирно катерене по стръмните улици. Ако не си падате по това винаги можете да се възползвате от услугите на местните таксита или автобуси.

Околностите на Пуерто Рико са предимно планински и полупустинни. Растителността е доста рядка. В естествената среда виреят единствено сухи треви и храсти, а дърветата са изключителна рядкост. По улиците на самото курортно градче обаче, където растителността е грижливо поддържана и редовно поливана, ще откриете същинска ботаническа градина от всевъзможни видове тропически цветя, вечно зелени дървета и храсти, но най-вече палми.