Санта Лусия де Тирахана, Гран Канария

Подобно на малък оазис, град Санта Лусия де Тирахана предлага много зеленина сред сухите планински склонове на Гран Канария. Градът се намира на близо 700 метра надморска височина и е разположен в южната половина на острова. Тук има повече растителност в сравнение със сухите крайбрежни райони. Малките градинки, площадчета, дворове и улици са украсени с различни видове средиземноморски или тропически растения – цитрусови и маслинови дръвчета, финикови палми, огромни кактуси и други.

Санта Лусия де Тирахана е много приятно място за туризъм, особено ако търсите тишина и спокойствие. Градът е чудесно място за разходки и каране на колело. Само на няколко километра на север се намират пищните борови гори на Гран Канария, а в радиус от няколко километра са разположени няколко града, които, ако сте запалени колоездачи, бихте могли да достигнете дори с велосипед – Сиудад де Лима, Ла Таидиа и Сан Бартоломе де Тирахана.

santa lucia de tirajana old streetСамият град Санта Лусия де Тирахана, макар и център на едноименната община, е доста малък. Цялата община, въпреки бързо увеличаващото се население, е дом на по-малко от 70 000 души. Площта на града също не е много голяма и вие бихте могли да го обиколите с лекота, дори и да не си падате по твърде дългите разходки. Това което ще ви направи впечатление тук е спокойствието. Градът почти винаги е потънал в тишина, а сиестата сякаш никога не свършва. Разхождайки се по спокойните улички можете да се потопите в сладкото усещане за испанска провинция.

Макар и малък, градът има какво да предложи на своите посетители. Най-голямата забележителност тук е музеят Кастильо де Ла Форталеза. Построен така, че да напомня средовековен замък, той предлага внушителни артефакти от времето преди тук да пристигнат испанските заселници. Друго място, което не бива да пропускате е скалата Форталеза Гранде, превърната в замък от коренните местни жители. Не пропускайте и красивата църква Иглесия де Санта Лусия, разположена в самия градски център на Санта Лусия де Тирахана.

Защитен от север посредством високите планини на Гран Канария, град Санта Лусия де Тирахана се радва на по-добър климата в сравнение със селищата по северното крайбрежие. Тук зимните месеци са малко по-топли, небето е обикновено по-ясно, а времето – по-слънчево. Температурите варират между 21-22 градуса в разгара на зимата и 27 – 30 градуса през втората половина на лятото. Макар че морският бряг е отдалечен на километри, ако отседнете в някой малък семеен хотел с басейн, бихте могли да плувате и да се излежавате под галещите слънчеви лъчи на практика през цялата година, без значение от сезона.