Природен парк „Тамадаба“

tamadaba gran canariaЕдна от най-големите забележителности в северозападните части на Гран Канария е Природен парк „Тамадаба“. Той е разположен на повече от 1000 метра надморска височина и въпреки това се намира в непосредствена близост до брега на Атлантическия океан. Обхваща части от териториите на 3 общини и заема площ от над 7,500 хектара. Мястото е превърнато в природен парк през 1987 година, защото освен красота то притежава голямо видово разнообразие. Тук се срещат десетки биологични видове, които не могат да бъдат открити на друго място по света.

Природен парк „Тамадаба“ представлява високопланинска местност, известна с прекрасната си иглолистна гора. Земята е покрита с килим от опадали сухи борови иглички. Мястото е идеално за любителите на активния туризъм. Тук ще откриете очарователни сенчести пътеки за разходка на чист въздух. От върха можете да се насладите на спираща дъха панорама към градовете Пуерто де Лас Ниевес и Агаете, както и към цялата долина Вале де Агаете. Ако пък не си падате по дългите разходки бихте могли да стигнете до Тамадаба с автомобил и просто да си устроите пикник на някое сенчесто място, наслаждавайки се на тишината и идилията в района.

Ако решите да посетите това райско кътче (повярвайте, струва си да се види) е добре да знаете, че тук климатичните условия доста често се отличават от тези в крайбрежните райони. Тук на повече от 1000 метра надморска височина времето е доста по-хладно, особено през зимните месеци. Понякога в Агаете е слънчево и топло, а тук – облачно и дъждовно. Ако се изкачвате тук през зимните месеци е добре да си носите и връхна дреха, дори и ако край брега условиятта са подходящи за плаж. През лятото е по-различно. Тогава дори и в най-високите части на острова температурите се повишават значително.

http://www.youtube.com/watch?v=74HUN8nPJhM