Вътрешността на Гран Канария

the interior of gran canariaКато типичен вулканичен остров, вътрешността на Гран Канария е много живописна и предлага добри възможности за фотографски туризъм, колоездене, дълги разходки сред дивата природа, лагеруване под открито небе и какво ли още не. Тя е заета предимно от планини, каньони, калдери и кратери. Природата във вътрешността на острова е доста контрастна. Варира от полупустинни диви пейзажи до влажни широколистни или иглолистни гори. Сред закътаните планински долини са сгушени малки селца, които изглеждат напълно откъснати от света. Посещавайки някое от тях, по нищо не можете да познаете, че се намирате само на няколко километра от едни от най-популярните и посещавани курорти в Европа.

Ако се интересувате от културата на Гран Канария вътрешността на острова е много по-подходящо място да я опознаете. Причината са многобройните малки и изолирани селища, които пазят своите традиции, обичаи и културни особености. Далеч от брега на океана живеят по-малко чужденци, а това означава по-малко космополит и повече традиционализъм. Именно в малките селища ще попаднете на най-интересната архитектура, най-чаровните църкви и най-любопитните занаятчийски работилници. Най-големите забележителности във вътрешността на Гран Канария обаче безспорно са Пико де Лас Ниевес (най-високият връх на острова, предлагащ спираща дъха панорама на 360‘), както и по-ниския, но по-забалежителен скален връх Роке Нубло.

Макар че двата бряга на Гран Канария са отдалечени на по-малко от 50 километра един от друг, островът не е толкова лесен за прекосяване. Въпреки отличната инфраструктура, повечето пътища криволичат през доста зрелищни планински местности, които не позволяват развиване на висока скорост.

Времето във вътрешността на острова е различно от крайбрежията. В по-високите части зимите са по-хладни и влажни, често се появяват облаци и температурите, особено през нощта, могат да се понижат значително. В най-високите части могат да паднат и до около 0°C. Въпреки това в сравнение с умерените ширини времето е сравнително меко, слънчево и сухо. Разбира се, не всички части от вътрешността на острова са по-хладни. Има места с по-малка надморска височина, които се радват на обилно слънце и температури над 20 градуса даже и през зимата. Една особеност, която се забелязва край брега е доста характерна и за вътрешността на острова. Планинските склонове, които гледат на север са по-зелени, влажни и хладни в сравнение с тези, които гледат на юг.

http://www.youtube.com/watch?v=1lOVFCUImDE