Исла де Лобос – туристически пътеводител

lobos island natural reserveИсла де Лобос (или Лобос Айлънд) е един от най-малките Канарски острови. Той заема площ от едва 4,6 кв км, а в най-дългата си част от север на юг се простира на 3,3 км. Островът се намира на по-малко от два километра от североизточното крайбрежие на Фуертевентура. Исла де Лобос е разположен на 28 градуса и 45 минути северна ширина и на 13 градуса и 49 минути западна дължина, на около 125 км от бреговете на Мароко, Африка.

Климат. Исла де Лобос има топъл тропичен климат. Времето е доста сухо и ясно през цялата година, а вероятността за валеж е незначителна дори и в облачни дни. Основната част от оскъдните валежи пада между ноември и януари, а през лятото може да не завали с месеци. Температурите варират от 21°C през януари и февруари до 27°C през август и септември. Силното слънце прави температурите да се усещат малко по-високи отколкото са в действителност.

lobos island natureПрирода. През 1982 година Исла де Лобос е обявен за природен резерват. Пейзажът на този малък остров е полу-пустинен. Тук не виреят дървета. Единствено сухи треви и храсти успяват да оцелеят без влага под топлото тропическо слънце. Островът има малка надморска височина. Най-високата точка се нарича Калдера де Ла Монтаня и се издига на 127 метра. Крайбрежията са предимно скалисти, а на места могат да се видят черни каменисти плажове. Потънал в тишина и спокойствие, Исла де Лобос е незаселен, но за сметка на това предлага убежище на редки видове животни.

Тук се срещат морски лъвове, редки птици и гущери, а във водите около острова може да се види огромно разнообразие на риба и други морски създания. Любителите на красивите плажове трябва да се насочат към южната част на острова, където в закътан и защитен залив се намира Плая де Ла Конча. Морските води са спокойни, чисти и прозрачни, а пясъкът неочаквано светъл и фин. На 800 метра на запад от Плая де Ла Конча се намира друго изключително атрактивно място. Защитена от стърчащи над водата вулканични скали и подводни рифове, в югоизточната част на Лобос се е обрзивала лазурна крайбрежна лагуна с кристално чисти води.

Кога да посетим Исла де Лобос? Тъй като Исла де Лобос е лишен от растителност, а наоколо няма сгради, които да ви предложат сянка е препоръчително да изберете зимните месеци, когато времето е по-хладно. От ноември до март условията са по-лесно поносими и ще ви бъде по-лесно да обиколите този остров. Тъй като разстоянията тук са доста малки, а и няма къде да отседнете, 3 – 4 часа са напълно достатъчни за да разгледате всичко.

lobos island playa de la conchaКакви дрехи да си носим? Сложете в багажа си лятно облекло, но не забравяйте и анорак или леко яке за по-хладните дни. Погрижете се за удобни обувки, тъй като тук липсва инфраструктура. Шапка, слнчеви очила и силен слънцезащитен крем ще ви бъдат от полза дори и през януари.

Внимание! Остров Лобос е защитена територия. Забранени са всякакви дейности които могат да накърнят местната природа или да нарушат спокойствието на местните обитатели! Не е позволено излизането извън туристическите пътеки. За да нямате проблеми със закона е необходимо предварително да се запознаете с правилата на острова.