Исла Грасиоза – туристически пътеводител

isla graciosa canary islandsИсла Грасиоза е малък остров от Канарския архипелаг, който се намира на по-малко от 1,5 км от северното крайбрежие на Лансароте и на около 153 км от северозападния африкански бряг. Разположен е на около 29 градуса и 15 минути северна ширина и около 13 градуса и 30 минути западна дължина. Заема площ от около 29 кв км. В най-дългата си част от североизток на югозапад се простира на 8,8 км.

Климат. Средната дневна температура през зимните месеци януари и февруари на Ла Грасиоза (както още наричат острова) е около20 – 22°C, достигайки до около 27 – 28°C в разгара на летния сезон през август и септември. Тук никога не става твърде горещо, а есента е традиционно по-топла от пролетта. Времето на Исла Грасиоза е сухо през цялата година с незначителни валежи, които падат предимно през през късната есен и ранна зима. Постоянният вятър, който освежава острова създава отлични условия за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Голямо влияние върху мястния климат оказва студеното Канарско течения. То е главната причина за постоянното сухо, слънчево и безоблачно време.

Природа. Исла Грасиоза е от вулканичен произход. Има предимно равнинен релеф, на който се отличават няколко не много високи вулканични кратера. Най-високата точка се нарича Лас Агухас и се издига на височина 266 метра в централните части на острова. Ла Грасиоза е полу пустинен остров. Тук виреят единствено някои сухолюбиви видове треви и храсти. Дървета почти напълно липсват, с изключение на палмите, засадени от местните жители около техните домове. Цялата площ на Исла Грасиоза е обявена за защитена територия. По тази причина превозните средства на острова са стриктно забранени.

Крайбрежие. Бреговете на Исла Грасиоза са скалисти, но освен тъмни вулканични камъни ще откриете също и някои изключително красиви естествени плажове, чиито цвят наподобява розово злато. Райски плажове ще намерите във всички части на острова, но най-вече на изток и на юг (около и между селищата Калета де Себо и Касас де Педро Барба). Островът предлага наистина прекрасни места за слънчеви бани и плуване. По известни имена са Playa de La Cocina, Playa Francesa, Playa de Las Conchas, Playa Lambra и Playa de Pedro Barba. Тъй като морската вода е кристално чиста, а разнообразието от видове е доста голямо това е едно от най-добрите места на Канарските острови за любителите на шноркелинга и гмуркането.

Население, селища и икономика. Исла Грасиоза е дом на около 500 жители, които живеят в селищата Калета де Себо и Касас де Педро Барба. Градчетата нямат изградена пътна инфраструктура. Вместо с асфалт са покрити със златист пясък и всички се предвижват пеш. Сградите са снежно бели, със сини врати и прозорци. Издигат се на един, най-много два етажа, с плоски покриви. Официален език е испански, а официална религия християнство (римо-католицизъм). В Калета де Себо има собствено пристанище за яхти и малки корабчета. Фериботът, който е единствената връзка на местните жители с по-големия остров Лансероте, също акостира тук. Основа на местната икономика е туризмът, който процъфтява благодарение на спокойствието, чистотата и красотата на този малък остров. Малки семейни хотелчета и частни квартири подслоняват туристи на само няколко крачки от прекрасните плажове през цялата година.

Кога да посетим Исла Грасиоза? Грациоза е целогодишна туристическа дестинация. Въпреки това има няколко периода, които са особено натоварени с туристи. Това са месец декември с неговите коледни и новогодишни празници и летните месеци, гогато почиват традиционно мнозинството от европейците.

Какво облекло да си носим? Лятните дрехи са подходящи през цялата година. Макар че през зимните месеци има някои по-хладни дни, един анорак е напълно достатъчен. Слънчевите очила, слънцезащитен крем и други плажни аксесоари ще бъдат ваши верни приятели дори и през зимата.