Калета де Себо, Исла Грасиоза

Калета де Себо е единственият град на канарския остров Грасиоза ако не броим ваканционното селище Касас де Педро Барба. Според Националния статистически институт на Испания населението на градчето през 2012 година е едва 663 души. То се намира на югоизточното крайбрежие и гледа към съседния остров Лансароте.

Калета де Себо представлява смесица между рибарско и курортно селище. Притежава хубаво яхтено пристанище оградено от два масивни каменни вълнолома. В пределите на яхтената марина, а и в околността, има прекрасни плажове със златист пясък и изключително чисти, прозрачни и спокойни морски води. Лазурните плитчини са рядкост за Канарските острови, но край Калета де Себо те са в изобилие. Заради изобилието от слънчева светлина през почти всички 365 дни в годината и постоянно мекото време, Калета де Себо е един своеобразен магнит за посетители от близо и далеч.

калета де себо исла грасиозаСамото градче е наистина много малко и без никакви превозни средства. То се простира в тясна ивица край брега, а в най-дългата си част не достига дори километър и половина. Разбира се, с подобна площ селището може да бъде обиколено пеш на длъж и на шир само в рамките на половин час.

Макар че се намира в Атлантическия океан, Калета де Себо притежава типично Средиземноморско излъчване. Варосаните бели къщички с плоски покриви ще ви напомнят за други места по Средиземноморието като Андалусия, Тунис или Гърция. Улиците на градчето са песъчливи без асфалт и без зеленина, а единствената растителност се състои от малък брой финикови и кокосови палми.

Калета де Себо е забележителен със своята зрелищна панорама към остров Лансароте. Разположен на малко повече от километър, той впечатлява със своите покрити с пелена от сиви облаци планински склонове издигащи се като стена до самия морски бряг.