Ла Гомера – туристически пътеводител

la gomera natureЛа Гомера е малък остров разположен в западните части на Канарския архипелаг. Заема площ от 370 кв км. Намира се между островите Тенерифе, Ла Палма и Ел Йеро сред водите на Атлантическия океан. Най-близкият съсед на Ла Гомера е Тенерифе, който отстои на приблизително 28 км. Островът е разположен на около 378 км от бреговете на Африка.

Климат. Ла Гомера попада в тропичния климатичен пояс и се радва на прекрасно време през цялата година. Студеното Канарско течение носи освежаващ ветрец от към Атлантическия океан и поддържа температурите в изключително приятни граници между 21 градуса през януари и 28°C през август и септември. Времето е доста сухо покрай брега и в южната част от острова, но високите части и северните склонове са влажни и изключително свежи.

Природа. Заради вулканичният си произход Ла Гомера има планински релеф. Той представлява вулканичен конус, издигащ се над океанската повърхност и по тази причина има почти овална форма. Релефните форми са по-меки и заоблени в сравнение с останалите Канарски острови, придавайки му леко платовиден характер. Високите части на острова и северните склонове са покрити от гъста вечно зелена дъждовна гора, която е под егидата на ЮНЕСКО. Най-високата точка на Ла Гомера връх Гарахонай се издига на 1478 метра надморска височина. Склоновите на острова са набраздени от тесни клисури и по-широки равнини, заобиколени от стръмни планински склонове. Вале Ермосо и Вале Гран Рей са най-известните равнини на острова и същевременно са най-атрактивните туристически дестинации.

la gomera townКрайбрежие. Бреговата линия на Ла Гомера е стръмна, скалиста, умерено разчленена, без големи и дълбоко врязани заливи или полуострови. Плажовете на острова са наистина голяма рядкост. Пясъкът е черен, а много често вместо пясък ще откриете овални вулканични камъни. Най-известни са плажовете Пуерто де Вуелтас на брега на Вале Гран Рей и плажът на столицата Сан Себастиан, макар че и двата са почти винаги безлюдни. Въпреки че местните плажове са малко и повечето са твърде каменисти все пак Ла Гомера притежава едно изключително преимущество – чистота. Температурата на морската вода е стабилна през цялата година. През зимата не пада под 17 – 18°C, докато през летните месеци достига най-много 23°C. Прозрачните и освежаващи тъмносини морски води привличат на Ла Гомера любители на гмиркането от близо и далеч. Най-известната дестинация за гмуркачите на острова е Плая де Сантяго.

Население. Около 22 000 души е населението на Ла Гомера. За разлика от другите Канарски острови тук няма толкова голям наплив от чужденци, които да се заселват за постоянно. Чужденци има, но те са твърде малко за да окажат влияние върху местната култура. Официален език е испански, а английски и немски са слабо разпространени. Местните жители са почти изцяло християни римокатолици. Най-голям град на Ла Гомера е столицата Сан Себастиан, чието население е около 8 000 жители. Други места с по-голяма концентрация на население са Вале Гран Рей и Вале Ермосо.

sunset la gomeraИкономика. Ла Гомера е част от Испания и от Европейския съюз и се радва на добър жизнен стандарт. Официалната валута на острова е евро. Някога напълно зависим от селското стопанство, днес остров Ла Гомера получава своите основни приходи от туризъм и други отрасли, спадащи към сектора на услугите. Водеща индустрия е екотуризмът. Туристите идват тук за да видят най-добре запазената гора в Европа, както и за да се докоснат до очарованието и спокойствието, които властват във Вале Ермосо и Вале Гран Рей. Островът предлага отлични възможности за почивка сред природата, пешеходен туризъм, както и отлични предпоставки за цялостно физическо и емоционално разтоварване. На второ място по значение е селското стопанство. Подобно на другите Канарски острови, Ла Гомера притежава изключително плодородни вулканични почви. Това в комбинация с добре развитите напоителни системи прави възможно отглеждането на почти всичко, което човек може да си предствави. Тук се отглеждат банани, домати, картофи, лук, чесън, фурми, подправки, цитруси, грах, боб и какво ли още не. Козевъдство и свиневъдство са водещите животновъдни отрасли. Произвеждат се изключителен мед, превъзходно вино и неповторимо козе сирене. Важно място в икономиката и в хранителния режим на местните жители заема риболовната индустрия.

Кога да посетим Ла Гомера? Туристическият сезон в Ла Гомера е целогодишен. Въпреки това е добре да знаете, че във високите части на острова през зимата може да стане доста хладно. Ако желаете идеално време едновременно и в ниските и във високите части на острова обаче, пролетта и есента са може би най-доброто време за туризъм.

la gomera marinaКакви дрехи да си носим? Лятно облеко плюс лека връхна дреха е идеалната комбинация в по-ниските части на острова през цялата година. В планинските райони, където климатът е по-хладен топъл анорак, пролетно яке и дълги панталони са задължителни през зимните месеци. Времето във Вале Ермосо и Вале Гран Рей не бива да ви безпокои – бихте могли да се излежавате около басейна целогодишно. И незабравяйте, че слънцето тук е винаги доста силно, въпреки че прохладният вятър може да ви заблуди!

Как да стигнем до Ла Гомера? Столицата на Ла Гомера Сан Себастиан е лесно достъпна чрез редовната фериботна линия с Лос Кристианос на остров Тенерифе. Фериботните пътуват всеки ден без значение от сезона. Освен това на южното крайбрежие в близост до Плая де Сантяго се намира малкото, но доста модерно летище на Ла Гомера, което обслужва единствено вътрешни полети с острови от архипелага, по-специално с Тенерифе.