Агуло, Ла Гомера

С площ от само 25,39 кв км и население от едва 1200 души, Агуло е най-малката и слабонаселена община на Ла Гомера. Тя се намира в северната част на острова. Основни източници на доходи за местното население са бързо развиващата туристическа индустрия и селското стопанство. На терасирани склонове се отглеждат различни видове зеленчуци и тропически плодове, но най-важно е производството на банани.

agulo la gomera panoramic viewОсновен град в общината е едноименното селище Агуло, датиращо от 17-ти век. То се намира на брега на Атлантическия океан, но същевременно е разположено на приблизително 200 метра над морското равнище. Градът е заобиколен от доста стръмни планински склонове, покрити със зеленина. Известен е с красивата си колониална архитектура, малки ресторантчета и занаятчийски работилнички, които изскачат неочаквано сред калдаръмените улички. Въпреки бързата модернизация на Ла Гомера през последните години и все по-засилващия се интерес на чужденците към острова, Агуло е все още място, което пази ревниво своите вековни традиции и обичаи непроменени.

Освен историческото селище Агуло, друга забележителност в околността e скалата Червената стена, която се издига високо над града и предлага зрелищна панорама към пъстроцветните къщички, тропически градини, финикови палми и бананови плантации. В далечината ясно се откроява заостреният връх Тейде на остров Тенерифе. Най-голямата атракция на Агуло, а и на целия остров, е Национален парк Гарахонай, известен със своите дъждовни гори. Сред гъстата и влаголюбива растителност се вият изключително красиви горски пътеки и се спускат свежи планински водопади, а въздухът е поразително чист.

Бреговете на Агуло са типични като за вулканичен остров. Те са стръмни и скалисти, а местата от които можете да достигнете самия морски бряг не са много. Плажове почти напълно отсъстват. Обикновено има вълни, а морето рядко се успокоява напълно дори и в безветрени дни.

Времето над Агуло е меко и приятно през всички 12 месеца от годината. Въпреки това, облаци се появяват често, а валежите са доста по-обилни в сравнение с южните склонове на острова. На практика, без значение по кое време от годината посещавате Агуло, най-вероятно ще останете с усещането за меко пролетно време. От декември до март температурите са най-често между 20 и 22°C. През летните месеци е малко по-топло, средно до около 27°C. Ако планирате да посетите паркът “Гарахонай” е най-добре да пътувате до Агуло през летния сезон. През зимните месеци в планините времето е непредвидимо и са възможни внезапни мъгли, дъждове или захлаждания, които могат да провалят вашето приятно прекарване.