Алахеро, Ла Гомера

Ако търсите наистина тихо и спокойно място за почивка, с много слънце, палми и прясно уловена риба, Алахеро, община заемаща най-южната част на остров Ла Гомера, вероятно ще посрещне всички ваши изисквания. Тя заема площ от приблизително 49,4 кв км и има население от едва 2200 души. Няkога разчитащ изцяло на селско стопанство и производство на банани и домати, днес районът, подобно на всяко друго място на Канарските острови, преживява туристически разцвет. Разбира се, броят на посетителите тук е несравнимо по-малък в сравнение с водещите дестинации като Плая де Лас Америкас (Тенерифе) или Маспаломас (Гран Канария), но това не прави мястото по-малко привлекателно. Напротив, тишината и усещането, че сте откъснати от целия свят привличат тук именно туристи, търсещи усамотение в близост до природата. Основни туристически дейности в Алахеро са колоездене, пешеходен туризъм, голф, гмуркане и излети в планината.

Алахеро предлага доста разнообразен пейзаж, който варира от сухи и тревисти планински склонове до буйни и свежи дъждовни гори. През общината криволичат интересни туристически маршрути, които преминавайки между драконови дървета и финикови палми могат да ви отведат до интересни и живописни места и откъснати от света селища. Основните селища в Алахеро са две – Плая де Сантяго, известен със своите голф игрища и бананови плантации, и едноименното градче Алахеро, чиято основна забележителност е църквата Иглесия де Сан Салвадор.

По протежение на брега на Алахеро ще откриете само няколко малки плажа и всички те са покрити с овални камъчета. Въпреки това морската вода е наистина много чиста, приятно прохладна и с характерен тъмносин цвят. Най-големият плаж се намира в Плая де Сантяго. Той също е каменист и има дължина около 60 метра. По-голямата останала част от брега на Алахеро е заета от склонове, които се спускат стръмно към водите на Атлантическия океан.

Време. Алахеро е една от най-сухите, топли и слънчеви части на Ла Гомера. Планините спират идващите от север облаци и тук слънцето се усмихва по-често в сравнение със северните склонове. Между 21 и 29 градуса варират температурите през годината около брега, но в по-високите планински части са обичайни по-големи температурни амплитуди. В планинските райони на Алахеро е нормално през зимните месеци да стане хладно, облачно и дъждовно, докато брегът се радва на слънце и по-високи температури. Ако планувате да се изкачите до планинските гори на острова изберете лятното полугодие или си носете по-топли дрехи.

Как да стигнем до Алахеро? Най-лесният начин да стигнете до Алахеро е с ферибот от остров Тенерифе. В близост до брега в най-южната част на Алахеро, непосредствено до Плая де Сантяго, се намира единственото летище на острова. Традиционно то обслужва предимно вътрешни полети до съседните острови, макар че има също и полети до популярни дестинации като Лондон, Великобритания.