Хермигуа, Ла Гомера

Хермигуа е община с население от малко над 2200 души, разположена в североизточните части на изумрудено зеления Канарски остров Ла Гомера, провинция Санта Круз де Тенерифе. Тя е доста малка по територия и заема площ от едва 39,67 кв.км. Хермигуа е живописна провинциална местност, представляваща жълто-зелена и плодородна долина, заобиколена от високи планински склонове. Населението на общината е сравнително равномерно разпределено по цялата долина. Основните селища са Хермигуа, Лас Хойетас, Ел Корелете и други.

пейзаж край хермигуа ла гомераХермигуа е изолирана местност. Тук туристическата индустрия отстъпва по значение пред развитото селско стопанство. Отглеждат се огромно разнообразие от зеленчуци и тропически плодове като фурми, банани, папая и манго. Заради целогодишно мекия климат и дневни температури вариращи между 20 и 27 градуса тук виреят всякакви растения.

На брега на Хермигуа се намира плажът Санта Каталина, наричан още Хермигуа Бийч. Това е голям и безлюден плаж, покрит с овални сиви камъчета. Най-характерната черта на този чист и девствен плаж са вълните, които рядко стихват. Макар и не най-доброто място за плуване, Санта Каталина (Хермигуа) Бийч предлага отлична възможност за релакс и възстановяване от стреса на ежедневието. Той е ограден от обширни бананови плантации, а в двата края се издигат високи планински склонове. На около петдесеттина метра от плажа ще откриете басейн, който при вълнение се пълни с чиста морска вода. Той е добра алтернатива ако желаете да се потопите в морето, а условията не го позволяват. Всъщност интересно е да отбележим, че този тип “естествени” басейни са доста популярни на Канарските острови и бихте могли да ги откриете на много други места на архипелага. На юг от Хермигуа Бийч е разположен Плая ла Калета – също каменист и доста безлюден плаж, предлагащ красива гледка към остров Тенерифе и вулканичният връх Тейде.

Хермигуа ще бъде интересно място за вас ако предпочитате да пътувате през по-слабо известни места, които са все още далеч от основните туристопотоци. Високо над плодородната долина се издигат дъждовните гори на национален парк Гарахонай. Пътят към парка криволичи през долината, издигайки се на все по-голяма надморска височина. С приближаването на Гарахонай растителността става все по-пищна и зелена, а синьото небе често се скрива внезапно зад сиви облаци и гъста мъгла. Появяват се свежи кедърови гори. Междувременно, пътувайки през долината към парка е препоръчително да се отбиете до скалите близнаци Сан Педро. Те се намират непосредствено до малкото селище Ел Корелете и се считат за една от атракциите в района. Двете скални формирования се издигат импозантно, създавайки нещо подобно на скална порта.

Кога да посетим Хермигуа? Въпреки че времето в Хермигуа е приятно през цялата година, все пак е най-добре да пътувате през лятното полугодие по две причини. Първо, през лятото морето е по-спокойно и второ, времето в планинските райони е по-топло и по-предвидимо.

Как да стигнем до Хермигуа? Най-удобно е да пътувате до Сан Себастиан де Ла Гомера с ферибот от Лос Кристианос на остров Тенерифе и от там до Хермигуа с автомобил или автобус. Дистанцията между островите е около 40 километра, а разстоянието от Сан Себастиян до Хермигуа възлиза на около двайсетина километра.