Вале Гран Рей – туристически пътеводител

valle gran rey la gomeraВале Гран Рей е една от шестте провинции на остров Ла Гомера. Намира се на западното крайбрежие на острова и е заобиколена от провинция Вале Ермосо. Заема площ от 32,9 кв км. Провинцията има население от около 4750 жители. То е разпределено в няколко малки селища, които се намират предимно в тесните долини, сгушени между стръмни планински склонове. Повечето от местните са от испански произход, макар че тук са се заселили също и някои германци и англичани, привлечени от добрия климат и чистата, спокойна околна среда.

Растителността тук е вечнозелена и много по-пищна в сравнение с останалите Канарски острови. Планинските долини са покрити с килим от зеленина, която е най-свежа през по-влажните зимни месеци. Най-често се срещат високи и стройни финикови палми, от които се берат сладки и ароматни фурми. Планинските склонове са превърнати в терасирани обработваеми земи.

Вале Гран Рей е една от най-важните туристически атракции на острова. Местният климат, които наподобява целогодишна пролет привлича любители на природата, които търсят уединение и спокойствие сред провинциалните пейзажи на острова. Тмпературите, които варират между 20-21 градуса през зимата и 28 – 29 градуса през лятото са идеални за практикуване на различни видове спортове под открито небе. Вале Гран Рей е далеч от натоварените туристически маршрути в Европа. Посетителите отсядат предимно в малки семейни хотели. Основната причина, която кара хората да идват тук е възможността за практикуване на пешеходен и велосипеден туризъм през цялата година при отлични климатични условия.

Възможността за активна почивка се съчетава с естествената и здравословна храна, която се предлага тук. Риба, свежи зеленчуци, пресни тропически плодове, палмов мед и какво ли още не ще ви дадат сили след един активен ден сред природата. Бихте могли да похапнете в някое от малките и спокойни ресторантчета, където храната обикновено се приготвя по традиционни начини. Препоръчително е да опитате някое от местните вина, за които се твърди, че притежават уникален вкус и аромат. Посещавайки Вале Гран Рей е препоръчително да опитате местните превъзходни сирена, както и ароматните сосове наречени „mojo“. Те се поднасят към различни ястия и варират по цвят, аромат и разбира се съставки.

Крайбрежието на Вале Гран Рей е предимно скалисто. Плажовете са рядкост. Най-голям е плажът Плая де Ла Калера, но по-атрактивен заради спокойните си води е Плая Вултас, разположен на около километър на юг. Пясъкът на малобройните плажове на Вале Гран Рей е кафеникав. Тук морската вода не може да се определи като студена или топла. През зимата е около 17 – 19 градуса, а през лятото достига едва 22 – 23. Вале Гран Рей се счита за атрактивно място за гмуркане, тъй като морската вода е чиста, а разнообразието от морски обитатели е голямо. Ако пък предпочитате гората, само на няколко километра от живописните селища ще откриете девствена дъждовна гора, за която се твърди, че е една от най-красивите в Европа.