Вале Ермосо

vallehermoso la gomeraВ живописен каньон на 2,5 километра от северното крайбрежие на остров Ла Гомера е разположен Вале Ермосо. Градът се намира на около 170 метра надморска височина в най-северните части на едноименната провинция с население от малко над 3000 жители. Без съмнение това е най-очарователното селище на Канарските острови и едно от най-приятните кътчета в цяла Испания.

Вале Ермосо е типичен малък провинциален испански град с тесни криволичещи улички, пълзящи по стръмните планински склонове. Навсякъде има малки градинки, цветя и стройни финикови палми. Боядисани в свежи светли нюанси каменни къщички с керамидени покриви се издигат на един – два етажа. Във въздуха се носи ленива провинциална атмосфера, пропита с аромат на тропически растения.

Вале Ермосо е кулинарен рай. Провинцията и градът са световно известни с производството на уникален по рода си палмов мед и вкусни банани. За да се потопите в местната обстановка задължително опитайте риба със свежи и ароматни местни зеленчуци. Всичко това няма да бъде завършено без чаша vallehermoso garden of edenпревъзходно местно вино.

Ако търсите спокойствие и тишина, Вале Ермосо е идеалното място за вас. Тук можете да се насладите на живописна природа и красиви гледки и то само на няколко крачки извън града. Каньонът, в който се намира това малко селище прилича на райска градина заобиколена от планински склонове. Екзотичните растения и усмихнатото слънце са истинско удоволствие за сетивата. Не пропускайте да се изкачите в планината, където се намира единствената дъждовна гора в Европа.

close to vallehermosoВале Ермосо има сравнително хладен, но много приятен тропичен климат с топло лято и мека зима. Летните температури достигат до около 28 – 29°C през август и около 20°C през януари. Нощните температури обикновено не по-малко от 14 – 15°C дори и през зимата. Местните климатични условия са силно повлияни от студеното канарско течение, което поддържа температурата на океана между 18 и 23 градуса през цялата година.

Пътувайки до Вале Ермосо летните дрехи задължително трябва да присъстват в багажа ви. През зимните месеци в периода декември – март е добре да си носите и връхна дреха, тъй като нощите са по-хладни. Ако искате да посетите високопланиските гори обаче, пригответе си доста по-топло облекло, тъй като във височина температурите се понижават значително.