Ла Палма – туристически пътеводител

la palma charming townЛа Палма е най-северозападният от всички Канарски острови. Заема площ от 706 кв.км. и отстои на около 420 км от крайбрежието на Африка. Най-близките му съседи са островите Ла Гомера и Ел Йеро. Столицата на острова Санта Круз де Ла Палма се намира на 28,40° северна ширина и на 17,46° западна дължина. Ла Палма е малък остров. В най-дългата си част от север на юг се простира на около 45 км, а от запад на изток едвам надвишава 27 км.

Климат. Остров Ла Палма има свеж океански тропичен климат. Влажните въздушни маси идващи от към Атлантическия океан носят повече валежи в сравнение с останалите острови, особено по северните склонове. Температурите през деня обикновено са около 20 – 21°C през януари и достигат до около 26°C през август. Южните части на острова са по-топли с около 1 – 2 градуса и значително по-сухи. Въпреки че Ла Палма също се радва на доста слънчев климат, тук облачните дни са повече в сравнение с пустинни острови като Фуертевентура. В най-високите планински райони е възможно да се образува тънка снежна покривка, но това не се случва всяка година, а когато се случи снегът се топи много бързо.

Природа. Подобно на другите Канарски острови, Ла Палма има вулканичен произход и преобладаващо планински релеф. Най-високата точка на острова е на около 2400 метра над морското равнище. В централните части на Ла Палма се намира Калдера де Табуриенте. Това е най-големият вулканичен кратер в света и заради своята уникалност е превърнат в национален парк. В посока север – юг по билото на острова има множество по-малки вулканични кратери. Ла Палма е най-активният вулканичен остров на Канарите. Последното вулканично изригване е било през 1971 година година.

Ла Палма е един от най-зелените Канарски острови. Голяма част от склоновете му, особено северната част на острова, са покрити с изключително красиви и гъсти дъждовни гори. Поради мекия, влажен и относително непроменлив климат растителността е вечно зелена. Срещат се както иглолистни, така и широколостни видове. Между дърветата като мрежа се преплитат различни видове увивни растения, а камъните са покрити със зелен мъх. Единствено ниските крайбрежни части са по-сухи, а растителността – по-оскъдна. В ниско разположените части от Ла Палма виреят финикови палми, алое, кактуси и други сухолюбиви видове. Тук, подобно на другите Канарски острови, могат да се видят кокосови палми. Това не е местно растение, но е много добре адаптирано към местния климат.

la palma from spaceПлажове. По-голямата част от крайбрежието на Ла Палма е каменисто, а плажове почти напълно липсват. Скалистите брегове се спускат стръмно към тъмно сините води на Атлантическия океан. Въпреки това има няколко не много големи плажа, където търсещите прохлада туристи могат да поплуват или просто да помързелуват на брега. Тъй като Ла Палма е от вулканичен произход, местните плажове са почти черни с пепелно сиви нюанси. Някой от най-добрите се намират на западното крайбрежие, където са разположени две от водещите туристически дестинации на острова – Puerto Naos и Tazacorte. За любителите на суровата красота се препоръчва да посетят Playa Nueva. Мястото е доста изолирано, а посетителите са малцина. Пясъкът е черен, примесен с овални вулканични камъни, а над него са надвесени високи и стръмни скали. Този плаж е най-красив по залез, когато пясъкът и заобикалящите го скали започват да отразяват оранжевата светлина на залязващото слънце.

Население. Населението на Ла Палма е около 86 000 жители и повечето от тях са местни. Чужденците съставляват незначителен брой от общото население на острова. Официален език на Ла Палма е испански, а основна религия – християнство (католицизъм). Най-големият град на острова е столицата Санта Круз де Ла Палма, която се намира на източното крайбрежие. Градът има население от около 17 000 души и тенденция да намалява. Тъй като Ла Палма е един от най-провинциалните и изолирани острови в архипелага, ритъмът на живот тук е изключително спокоен и лишен от напрежение. Хората са приветливи, наслаждаващи се на идилията на техния малък свят. Тъй като разстоянията тук са малки, местните могат да отидат пеш дори и до най-отдалечения край на града, в който живеят. Транспортни средства се използват главно при извънселищни пътувания.

Икономика. Икономиката на Ла Палма е развита основно на базата на селското стопанство. Най-важен източник на доходи за местното население са банановите плантации, които се намират на западното крайбрежие. Тук се отглеждат също така голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Богатата вулканична почва благоприятства добиването на добра реколта. Тук се отглеждат домати, картофи, карфиол, чесън, цитруси, маслини, манго, ананаси, ябълки, фурми и какво ли още не. Мекият климат позволява отглеждането на лозя и производството на уникално по рода си местно тропическо вино. Остров Ла Палма е известен със своя изключително вкусен мед. Животновъдството е на второ място по значение. Отглеждат се кози, крави и овце главно заради тяхното висококачествено мляко. Ла Палма, подобно на някои други острови в архипелага, е добре познат с производството на своето изключитело козе сирене. Риболовната индустрия е също добре развита и осигурява голяма част от менюто на местните жители. Туристическата индустрия значително отстъпва на селското стопанство. Тук се практикуват основно селски и екологичен туризъм, както и различни форми на спортен туризъм. Красивата природа на острова и разнообразните пейзажи предлагат изключителни туристически маршрути, преминаващи през невероятни места.

Идеално място за обсерватория. Подобно на Хавайските острови в Тихия океан, остров Ла Палма се счита за едно от най-добрите места в света за изграждане на обсерватория. Причината е, че облаците които покриват острова се образуват на не повече от 2000 метра височина, тоест около 400 метра под върха. Така върховете на острова винаги се радват на ясно и безоблачно небе и това осигурява отлични възможности за работа на множеството телескопи, намиращи се тук.

la palma forestКога да посетим Ла Палма? Въпреки че климатът на Ла Палма е по-влажен от този на останалите острови, условията за туризъм тук също са много добри през цялата година. Бихте могли да посетите острова през цялата година в зависимост от вашите лични предпочитания. През зимните месеци времето е малко по-свежо, което допада на повечето туристи, но също така е и доста променливо. През лятото времето е по-стабилно , но и слънцето е доста по-силно.

Какво облекло да си носим? Ако сте решили да прекарате една незабравима ваканция на остров Ла Палма летните дрехи са наложителни. Ако пътувате през зимните месеци обаче, би било много разумно да добавите и леко яке и дълги панталони към багажа си, защото през някои дни времето е хладно, дъждовно и ветровито. Плажните аксесоари ще са ви нужни през цялата година, без значение дали ще отседнете в някой от крайбрежните курорти и просто смятате да се препичате край някой басейн.

Транспортна достъпност. Международното летище на остров Ла Палма се намира на около 6 километра южно от столицата Санта Круз де Ла Палма. Островът поддържа редовни самолетни линии със съседните острови Тенерифе, Гран Канария и Лансароте, както и с континентална Испания. От международните дестинации първостепенно значение има Германия. Фероботни връзки свързват Ла Палма с Тенерифе, Гран Канария, Ел Йеро, както и с провинция Андалусия в южна Испания.