Санта Круз де Ла Палма

Санта Круз де Ла Палма е вторият най-голям град и столица на остров Ла Палма, Канарските острови. Той е разположен на брега на Атлантика в подножието на вулкан с височина 2426 метра. Заради своята архитектура градът с население от 17 000 жители определено е един от най-красивите на архипелага и въпреки че е малко изолиран, непременно трябва да го посетите ако пътувате до Канарите.

санта круз де ла палмаПоради малката си площ Санта Круз де Ла Палма може да бъде разгледан пеш в рамките на един ден с лекота, но красотата му и старинната атмосфера са нещо което се помни за дълго. Основан през 1493 година, Санта Круз де Ла Палма е стар град, чиито тесни павирани улици излъчват история. Обикновено от двете страни на пътя се издигат сгради на по два или три етажа построени в типичен канарски колониален стил. Техните фасади са боядисани в различни цветове, излъчвайки приветливост и добро настроение.

Разхождайки се по стръмните и тихи улички ще откриете прекрасни занаятчийски ателиета, стари църкви и малки площадчета с палмови дървета. Тук-там ще попаднете на чаровни кафенета около които тихо се чува приятна музика. Тук под сянката на някой чадър бихте могли да се насладите на чаша разхладителна плодова напитка или ароматно кафе. Вероятно най-голямата забележителност на Санта Круз де Ла Палма е крепостта Санта Кателина. Тя се намира на крайбрежната алея. Построена е от тъмен вулканичен камък и датира от 16-ти век.

Санта Круз де Ла Палма е тихо и спокойно градче с романтична атмосфера. Любителите на забавленията и бурния нощен живот може да го нарекат скучен, но ако искате да се потопите в спокойствие и да се насладите на прясна морска храна поднесена със сос мохо това място няма да ви разочарова.

В южната част на града се намира пристанището, включително и модерната яхтена марина. Точно на брега, само на няколко крачки от тук се извисява една от местните забележителности – Калдерета, испанското наименование за малка вулканична калдера. В близост до калдерата и градския порт се намира красив и спокоен плаж с тъмен вулканичен пясък с няколко на брой кокосови дървета.

Кога да посетим Санта Круз де Ла Палма? През цялата година. Времето тук е изключително приятно, предимно сухо и с температури между 21 и 29°C.

Как да стигнем до Санта Круз де Ла Палма? Летището се намира на около 8 километра от града. Обслужва вътрешни полети до Тенерифе, Гран Канария и континентална Испания, както и международни полети до Германия и други страни като Великобритания и Белгия.