Лансароте – туристически пътеводител

lanzarote surferЛансароте е един от най-североизточните Канарски острови и заема площ от 845,9 кв км. Разположен е в Атлантическия океан, на по-малко от 130 км от брега на Африка. Най-близките острови са Фуертевентура, както и малките островчета Исла де Лобос, Исла Грасиоза, Монтаня Клара и Алегранца. Столицата на острова Аресифе се намира на 28 градуса и 57 минути северна ширина и 13 градуса и 32 минути западна дължина. Остров Лансароте е най-близкият до Европа от всички големи Канарски острови.

Климат. Лансароте има освежаващ тропичен климат. Времето е прекрасно през цялата година, напомняйки топла и слънчева пролет. През януари и февруари средните дневни температури са между 20 и 22°C, а през август и септември до около 27°C. Климатичните условия се променят в зависимост от това дали сте в южната или в северната част на острова. Във вътрешността на Лансароте през летните месеци става много горещо. Като цяло на острова времето е постоянно сухо с незначителни валежи през зимата и продължителни засушавания през летните месеци. Тъй като климатът на Лансароте има пустинен характер зимните нощи могат да са доста хладни с температури около 13 – 14°C.

lanzarote resortПрирода. Заради своя уникален лунен пейзаж Лансароте е изключително популярна туристическа дестинация. Хора от цял свят идват тук за да видят стотиците кратери, които формират облика на този вулканичен остров. Много хора го наричат перлата на Канарите, но едно е сигурно – места като Лансароте са изключителна рядкост, поне на нашата планета. Вътрешността му е почти напълно лишена от растителност. Тук – там се виждат единствено някои сухи и бодливи храсти, които успяват някак си да оцелеят насред тази вулканична пустиня. Дори и финиковите палми са рядкост. Земята е обагрена в нюанси на черно, червено и кафяво.

За разлика от останалите Канарски острови, Лансароте не е толкова планински. Най-високата точка тук се нарича Penas del Chache и се издига на височина 671 метра в планината Фамара, северозападен Лансароте. Въпреки липсата на високи планини, релефът на Лансароте е неочаквано разнообразен и ако пътувате през острова най-вероятно няма да ви стане скучно даже и за миг. Между ниските вулканични кратери се простират обширни каменисти равнини, които са дом на дребни гризачи, влечуги, насекоми и птици.

Плажове. Крайбрежията на остров Лансароте са предимно скалисти, но тук можете да откриете някои наистина красиви плажове. В това отношение единствено Фуертевентура може да се мери с Лансароте. Тук сред черни вулканични скали неочаквано се появяват примамващи заливчета, чиято тропическа красота чака да бъде оценена.

lanzarote landscapeПлая де Орзола. В североизточната част на острова и южно от град Орзола се намира Плая де Орзола (Орзола Бийч). Тук плажът е бял, водата чиста, а риф от вулканични скали разбива големите вълни далеч от брега. Мястото е доста атрактивна дестинация и е лесно достъпно с автомобил. Бихте могли да паркирате колата си до самия плаж. На юг от Плая де Орзола има още няколко прекрасни бели пясъчни плажа, които са малко по-отдалечени от града, но са доста по-спокойни.

Коста Тегуисе. Доста по на юг, но също на източното крайбрежие се намира Коста Тегуисе. Курортното градче е разположено недалеч от столицата Аресифе и притежава доста атрактивно крайбрежие с фин светъл пясък, нетипичен за Канарските острови. Морските води тук са доста спокойни и това действа като магнит за туристите. Кокосови палми и различни тропически растения засилват усещането за екзотика край брега.

Ел Папагайо. Един от най-популярните плажове в Лансароте се нарича Ел Папагайо. Това райско кътче се намира в най-южната част на острова. Морската вода е изумрудена, а пясъкът е златист. Малкото заливче е защитено от стръмни жълти, бежови и кафеви скали. В близост до това прекрасно заливче ще откриете и други доста добри плажове, макар и не толкова закътани и защитени.

Плая Бланка. Отново в най-южните части на Лансароте, само на няколко километра северозападно от Плая де Папагайо се намира Плая Бланка – курортен център, който се слави като едно от най-привлекателните места на острова. Прекрасни плажове със светъл и нежен пясък привличат туристите през цялата година. Спокойните и приятно прохладни морски води са чудесно място за любителите на мързеливите следобеди край брега.

lanzarote green lagoonПлая де Фамара. В обширен залив на брега на северозападен Лансароте се намира един малко по-различен плаж от всички тези, които ви изброихме. Тук вълните са големи и доста често е ветровито. Пясъкът е тъмножълт и въпреки, че мястото не е най-доброто за плуване, то привлича множество сърфисти. Вълните, освежаващият морски вятър и стръмните склонове, издигащи се над 600 метра над плажа привличат множество посетители.

Население. Лансароте има население от малко над 141 000 жители. Подобно на своя южен съсед Фуертевентура, Лансароте е удвоил своето население след 90-те години на 20-ти век. Голяма част от местното население са чужденци, които идват тук заради приятния климат. Официален език на острова е испански, но английски и немски се говорят масово. Официална религия е християнството и по-точно римокатолицизъм. Най-гъсто населени са крайбрежните райони, особено източните и южните части. На източното крайбрежие на Лансароте се намира столицата Аресифе, която е най-големият град на острова. Градът и неговите околности имат население от около 55 000 жители.

Икономика. Официалната валута на Лансароте е евро. Местната икономика е добре развита и почти изцяло зависима от туризма. Красивите крайбрежия, топлият климат и зрелищните пейзажи във вътрешността привличат много туристи от Европа и Северна Америка, особено през зимните месеци. Второ по значение е селското стопанство. Вулканичната почва и слънчевото време в комбинация с редовно напояване са причина за огромното многообразие от зеленчуци и плодове, които виреят тук. Виждайки този пустинен остров човек не може да си представи, че тук се произвеждат домати, пиперки, чушки, бели и червени картофи, чесън, лук, цитрусови плодове, фурми, грозде и много други. Животновъдството е също доста добре развито. Отглеждат се предимно кози, тъй като те са доста устойчиви на сухо и горещо време. От тяхното мляко се произвежда прословутото местно сирене.

lanzarote interiorКога да посетим Лансароте? Подобно на всички други острови от архипелага, Лансароте е известен като целогодишна туристическа дестинация. Времето е подходящо за плаж и слънчеви бани през цялата година. Хладните и облачни дни са рядкост.

Какви дрехи да си носим? Тънки летни дрехи през цялата година, плюс лека връхна дреха (анорак или леко яке) през зимните месеци. Бански, слънчеви очила и слънцезащитен крем трябва да присъстват в багажа ви непременно дори и през зимните месеци.