Ел Голфо, Лансароте

Разположено на западното крайбрежие на остров Лансароте, Ел Голфо е малко градче с ниски варосани в бяло къщички, които рязко се отличават на околният пейзаж от черни магмени скали. Макар и с население от по-малко от 200 души, бившето рибарско селище е привлекателно място за туризъм, което всеки ден привлича тълпи от посетители.

Повечето от туристите идват тук заради Зелената лагуна. Това е рядко срещан феномен, който се намира на по-малко от 5 минути път пеш южно от града. Лагуната се е образувала в основата на частично потънал и силно ерозирал в невероятни форми крайбрежен вулканичен кратер. Макар и отдалечена на стотина метра от брега, тя се подхранва редовно от водите на Атлантика, които достигат до тук чрез водни тунели под земята. Нейният изненадващо зелен цвят е резултат от вид водорасли, които са се превърнали в господари на тази малка вселена от застояваща и слабоподвижна солена вода.

ел голфо зелената лагунаПриродата в околността на Ел Голфо е сурова и на пръв поглед лишена от живот. Първото впечатление обаче е заблуждаващо. Черният и полупустинен каменист пейзаж с леки червеникави нюанси в околността всъщност е покрит от голямо разнообразие от ниски тревисти и храстови растения, които са се адаптирали повече от добре към сухото слънчево време и вулканична почва. Тяхната коренова система е устроена така, че да се възползва максимално от редките случаи на дъжд.

Крайбрежието на Ел Голфо изглежда като нешлифован диамант – красиво, но същевременно грубо, сурово и някак неприветливо. Плажът е черен или тъмно сив, покрит с дребни вулканични камъчета. Тъй като това място се намира на наветрената страна на острова, сребристите води на Атлантика рядко утихват напълно. За сметка на това приятният почти постоянен вятър прави летата тук свежи и изключително приятни.