Орзола, Лансароте

Орзола е рибарско и курортно селище с население от едва 546 души през 2010 година. Разположено е в най-северната част на остров Лансароте, на самия бряг на Атлантическия океан. Макар че се намира далеч от Средиземно море, Орзола може да се опише като типично средиземноморско градче. Неговите бели къщички и сини прозорчета напомнят за традиционните каменни къщи по гръцките острови, а бавният и летаргичен стил на живот само допълва това впечатление. Тук винаги е тихо, а пъстроцветните лодчици на местните рибари бавно се полюляват сред спокойните води на пристанището, защитено от голям вълнолом от черен вулканичен камък.

orzola lanzaroteГрадчето привлича многобройни туристи основно с прекрасната си лагуна, която се намира на няколко стотин метра на изток. Самата лагуна е плитка, а нейното дъно е покрито с много нежен и бял пясък. От прозрачните води се издигат черни вулканични скали, чийто тъмен цвят контрастира на изумрудената вода. Лагуната е голяма и има доста неправилна форма, така че винаги ще откриете тихо и спокойно място само за вас дори и в най-оживената част от годината. Докато се наслаждавате на освежаватата морска вода с температура от 19°C през януари до 23°C през авуст ще видите цяла вселена от малки рибки, рачета и други чудновати създания. Но не само лагуната прилича посетители. На югоизток от града, макар и по-отдалечени, се простират няколко прекрасни райски красиви и същевременно идилични плажа.

Друга голяма забележителност в района на Орзола е “Парделас Парк” – парк ферма разположен на приблизително километър от селището. Мястото предлага изключително разнообразие от атракции, забавления, възможности за почивка и великолепна храна. Според мнозина “Парделас Парк” е най-добрият начин да имате едно истинско и автентично Лансароте преживяване, особено за семейства с малки деца.

Орзола е едно от местата, които можете да посетите през цялата година. Под “лошо време” тук се разбира дни в които няма слънце и не е горещо. Е, понякога падат и леки валежи, но това е твърде рядко явление и не е нещо с което да се съобразявате когато планирате почивката си. Тук сезонът е целогодишен, а зима на практика няма. Най-лошите дни през зимата са с температури от около 20 – 21°C и повече облаци. От друга страна летата, макар и доста топли, са далеч от жегите които измъчват Средиземноморието през лятото. Тук температури над 29°C са голяма рядкост.