Тенерифе – туристически пътеводител

tenerife beachТенерифе е най-известен от всички Канарски острови. Намира се в Атлантическия океан, на около 320 км от крайбрежието на Африка и е разположен в самото сърце на архипелага. Най-близки съседи са островите Ла Гомера и Гран Канария. Тенерифе заема площ от 2034 кв км и е най-големият от всички Канарски острови. В най-дългата си част от север на юг се простира приблизително 84 км, а на ширина надхвърля 52 км. Дължината на крайбрежието на Тенерифе достига 342 км.

Климат. Като цяло остров Тенерифе има изключително приятен тропичен климат, който повечето хора обичат да описват като вечна пролет. Въпреки това времето е много различно в зависимост дали се намирате на северното или на южното крайбрежие. На юг зимните температури са изключително приятни – около 20 – 22°C, а летата са топли, но не горещи с температури не повече от 28°C. Времето е подходящо за плаж през цялата година, макар че има и някои малко по-хладни дни. Докато южното крайбрежие е постоянно сухо и топло, а туристите се излежават на плажа и се разхождат в лятно облекло под топлото слънце дори и през януари, то на север времето е доста по-хладно. През зимата обикновено е около 16 – 17 градуса и доста вали. Летата са също по-хладни в сравнение с южните части на острова и рядко става повече от 26°C.

mount teide tenerifeРелеф. Тъй като е от вулканичен произход, Тенерифе има планински релеф. Склоновете на острова са стръмни, прорязани от живописни клисури и разнообразени от тучни равнини. В централните части на острова се издигат високи вулканични планини. Връх Тейде е най-високата точка не само на Канарските острови, но и в цяла Испания. Той се издига на 3718 метра надморска височина и на около 7500 метра над дъното на Атлантическия океан! Самият връх се издига от центъра на огромна 16 километрова спяща вулканична калдера.

Природа. Природата на Тенерифе е най-разнообразна от всички Канарски острови. Тук можете да откриете на практика всичко – от пустинни местности до вечно зелени дъждовни гори и заснежени планински върхове. Контрастът между северните и южни части на Тенерифе е внушителен. Тъй като получава основното количество валежи, падащи върху острова, северното крайбрежие предлага голямо разнообразие от тропически растителни видове. Стръмните вулканични склонове са покрити с гъсти гори, през които криволичат спиращи дъха туристически маршрути и очарователни горски пътеки, любими на колоездачите. Градове като Пуерто де Ла Крус, разположен на северния бряг, са сред най-добре озеленените на Канарските острови. Не случайно именно тук се намира най-пищната ботаническа градина на Канарите. Обратно на северните склонове, южната част на Тенерифе е суха и полупустинна. Тук виреят предимно сухи треви, кактуси и храсти, по-рядко дървета.

los gigantes tenerifeПлажове. Крайбрежието на Тенерифе е осеяно с множество големи и малки плажове. Повечето от тях са покрити с черен пясък или овални вулканични камъни, но има и няколко изключения. На югозапад около Плая де Фанабе, Лос Кристианос и Плая де Лас Америкас има хубави плажове със светъл златист или бежов пясък. Най-светлият и фин пясък на Тенерифе ще откриете обаче на няколко километра северно от столицата на острова Санта Круз. Плажът има изключителен златист цвят и е много нежен. Но това не бива да ви изненадва. Този прекрасен плаж, наречен Лас Тереситас, е изкуствено създаден с пясък, донесен от пустинята Сахара. На приблизително 150 метра от брега е изграден риф от камъни, който да предпазва плажа от големи океански вълни. На самия пясък са засадени кокосови дървета и други видове палми.

Животински свят. Тенерифе е дом на богато разнообразие от животински видове. Въпреки че голяма част от острова е заета от полупустиня, тук не се срещат змии. Преобладават дребни животни като гризачи, птици, гущери и насекоми. В извънградските местности бихте могли да видите гекони, както и едно от най-популярните създания на острова – southern tenerife winterканарчето. Водите около Тенерифе са изключително богати на риба и хранителни вещества. По тази причина в близост до брега бихте могли да видите делфини, които имат навика да плуват в близост до туристически корабчета. Също така в близост до острова понякога са забелязвани и китове.

Население. След като отбеляза голям ръст в населението след 1989 година, Тенерифе се превърна в най-населеният Канарски остров. С население от почти 910 000 души, той е дом на почти половината от жителите на архипелага, изпреварвайки значително някогашния лидер Гран Канария. Огромният наплив на чужденци е превърнал Тенерифе в една от най-космополитните дестинации в Европа. Тук живеят толкова много англо и немско говорящи преселници, че в някои от малките курортни градчета на острова напоследък е по-лесно да се чуе британска или немска реч, отколкото испански език. Причината за големият брой чужденци са перфектният климат, отличната инфраструктура, възможностите за правене на бизнес, високото качество на здравеопазването и образованието, чистата околна среда (въздухът тук е сред най-чистите в света) и много други. Официален език на острова е испански, но английски и немски са не по-малко важни. Официална религия на Тенерифе е християнство, основната част от жителите са римо-католици.

tenerife winter atmosphereИкономика. Тенерифе е испански остров и като такъв е част от Европейския съюз. Официалната валута е евро. Тенерифе има най-развитата икономика от всички Канарски острови. Основен източник на приходи е силно развитата туристическа индустрия и секторът на услугите като цяло. Дори и отрасли, които на пръв поглед нямат нищо общо с туризма всъщност създават стоки и услуги, които се потребяват предимно от многобройните туристи, които посещават острова. Селското стопанство също е от много голямо значение. Заради разнообразните климатични условия и богата почва, тук се отглеждат огромно многообразие от плодове и зеленчуци, характерни за различни части на света. Островът е голям производител на банани, които се отглеждат в огромни плантации на северозападните склонове. Тенерифе произвежда също и ананаси, манго, папая, гуава, маслини, цитруси, грозде, домати, картофи, чушки, пиперки, краставици, лук, чесън, марули, тютюн и какво ли още не. Местните фермери твърдят, че е много трудно да откриете растение, което да не може да вирее на Тенерифе и това е истина. Животновъдството е също много добре развито отглеждат се свине, крави, птици, овце и много други, но най-популярното селскостопанско животно, подобно на другите Канарски острови, си остава козата. Тя се използва не само за месо, но и за производството на прословутото канарско сирене, считано за най-известната стока от животински произход на архипелага. Тъй като Тенерифе е заобиколен от богати на живот океански води, риболовът е много важен за местната икономика, а рибата и морските деликатеси редовно присъстват в менюто на местните жители.

tenerife promenadeКога да посетим Тенерифе? Тенерифе се радва на целогодишно сухо, топло и слънчево време и по тази причина се е превърнал в целогодишна дестинация, но може би е най-интересно да посетите островите през зимните месеци. Тогава ще можете да се насладите на изобилие от слънчева светлина, разходки по къс ръкав и мързелуване на плажа или край басейна. Единственото място на Тенерифе, което е по добро за туризъм през летните месеци е северното крайбрежие на острова, където се намира град Пуерто де Ла Круз. По този начин ще избегнете обилните зимни валежи и облачното време.

Какви дрехи да си носим? Лятното облекло е нужно през цялата година, а през зимните месеци е добре да си носите също и леко яке за всеки случай. Възможно е да захладнее за ден-два и е добре да сте подготвени. Бански, слънцезащитен крем и слънчеви очила носете през цялата година. Добре е да внимавате със слънцето, защото прохладният морски бриз създава илюзия, че слънчевите лъчи не са много силни и така можете да изгорите за по-малко от 30 минути без дори да усетите! Ако пътувате в северните части на Тенерифе през зимата връхната дреха и дългите панталони са задължителни, макар че понякога е много топло.