Гарачико – туристически пътеводител

Гарачико е малко крайбрежно градче, разположено в северозападната част на остров Тенерифе. То е център на едноименна община с население от близо 5600 души. Селището е сгушено между брега на Атлантическия океан и стръмни скали, които се издигат импозантно на височина над 500 метра от южната му страна. Градът на практика е лишен от пясъчни плажове с изключение на два плажа покрити с черни вулканични камъчета – един в източната част на града до пристанището и един по-малък в западната. По-голямата останала част от крайбрежието на Гарачико е типично за вулканичен остров – камъни, черни магмени скали, големи вълни и снежно бяла моска пяна. Въпреки това на няколко места край брега ще откриете онези типични за Канарските острови естествени басейни, които са изградени директно в крайбрежните скали и са пълни изцяло с морска вода.

гарачико тенерифеЕдин от най-лошите моменти в историята на Гарачико е катастрофалното изригване на вулкана Тревехо през 1706 година. Той изсипал огромно количество лава, което се спуснало направо към пристанището, оставяйки много хора без препитание и обричайки ги на нищета. Местните жители успели да възродят града и да възстановят опустошеното пристанище, но Гарачико така и никога не възстановил напълно славата и икономическата си значимост от преди фаталното бедствие.

Гарачико е интересно местенце за любителите на културата, тъй като тук те ще усетят автентичната канарска атмосфера такава, каквато е била преди островът да се превърне в международен курортен център. Тук все още има тихи и спокойни калдаръмени улички и малки семейни ресторантчета, предлагащи традиционна островна кухня и вкусна прясно уловена риба, малки църквички и стари сгради в испански стил. Гарачико остава далеч от шума и суетата на оживените канарски курорти и се слави като едно от най-уединените селища на острова. Дори и през най-оживените месеци тук ще намерите повече спокойствие и тишина отколкото ви е необходимо. Традиционно за северното крайбрежие на Тенерифе, в околностите на Гарачико се простират обширни бананови плантации. Най-големите забележителности на градчето са крепостта Сан Мигел, която е построена от вулканичен камък, известният площад Хуан Гонзалез де Ла Торе, както и манастирът Сан Франциско.

Въздухът в града е изключително чист, а времето свежо с пролетен характер през цялата година. Средните дневни температури в тази част на Тенерифе варират между 16 и 25°C. Тук никога не става студено или горещо и именно места като това носят славата на Канарските острови като “Земята на вечната пролет”. За разлика от сухите и топли южни части на Тенерифе, тук вали често. Дъждовните дни са средно между 10 и 14 на месец в зависимост от сезона. За разлика от южното крайбрежие на острова, което се намира само на броени километра от тук, в Гарачико плажният сезон не е 12 месеца в годината. Тук дните обикновено са подходящи за плаж в периода от юни до октомври, макар че дори и в разгара на зимата са възможни слънце и топло, понякога дори горещо време.