Пуерто де ла Круз, Тенерифе

teide 3718m above the sea levelПуерто де ла Крус е един от първите туристически центрове на Канарските острови, но днес по ирония на съдбата неговата популярност е надмината от други канарски градове. Това, че Пуерто де ла Крус е една от най-старите туристически дестинации на архипелага изобщо не е случайно. Тези, които са имали късмета да посетят това прекрасно място остават очаровани от хармонията и атмосферата, която носи.

Географско положение. Пуерто де ла Круз е разположен в северните части на остров beautiful afternoon in puerto de la cruz tenerife canary islandsТенерифе. Намира се на 28° северна географска ширина и на 14° западна дължина. Градът е на 30 – 40 километра разстояние от столицата и най-голям град на острова – Санта Круз. На юг – югозапад се намира Монт Тейде – най-високият връх в цяла Испания.

Градът и неговото население. Пуерто де ла Круз е красив град, който със своето население от около 35 000 души е на второ място по големина на остров Тенерифе. Този град е едно от най-обичаните места за туризъм в цяла Испания и със сигурност заслужава своята слава. Местността не е презастроена, растителността е изобилна, климатът е особено мек, а пейзажите – живописни. Старата част на града се намира близо до морето. Уличките са тесни, сенчести и криволичещи. В най-северната част на града на малък полуостров е разположен огромен басейн, който е едно от любимите места на туристите и black sandy beach puerto de la cruzместните. Наричат го Лаго Мартинез (езерото Мартинез). Около него има още няколко по-малки басейна, които всички заедно се опитват да компенсират черния пясък на брега и да накарат туристите да се забавляват край морето. Е, все пак морето си е море, така че колкото и привлекателни да са басейните, все пак повечето туристи искат да се изкъпят и на плажа. Местното население е много гостоприемно и се отнася с чужденците много уважително. Местните са свикнали не само с туристите, но и с тези които идват тук да търсят работа и да развиват свой бизнес. Макар че официален език е испанският, тук всеки ще ви разбере и на английски, тъй като голяма част от туристите на Канарските острови идват от Англия и Америка.

Лоро парк е една от най-големите забележителности на Канарските острови. Това е един panoramic view to puerto de la cruz from the atlantic oceanизключително красив парк, комбинация между ботаническа градина, зоопарк и аквариум. Тук ще видите уникални животински и растителни видове, които хармонизират до съвършенство. Приятните впечатления започват още от входа на парка, който е оформен в японски стил. Но не си мислете, че тук идват само туристи – нищо подобно. Лоро парк е любимо място за разходка на жителите на града, които идват тук за да прекарат известно време сред природата, да подишат свеж въздух и да се позабавляват през свободното си време.

Климат. Пуерто де ла Круз има хладен тропичен климат. Температурата на въздуха през деня варира от 16 – 17°C през януари до 26°C през август. 11 месеца в годината дневната температура е около и над 18°C. От март до края на ноември времето е топло и става за плаж. През декември и pool in loro park puerto de la cruzфевруари е около 18°C, но и тогава също има много хубави дни за слънчеви бани и за къпане в морето. Водата в Атлантическия океан около града варира от 20 до 25°C през цялата година. Това много силно влияе на местния климат. Заради постоянно духащите от север ветрове към Пуерто де ла Круз непрестанно идват влажни и хладни въздушни маси от към Атлантическия океан. Те причиняват значителни валежи и са причина за изключително буйната растителност от северната страна на острова. Понякога се случва тук да е хладно, да вали и термометрите да показват 16°C, а в южната част на острова да е 25°C, слънчево и сухо. И това само на няколко километра разстояние. Като цяло климатът на Пуерто де ла Круз може да бъде описан като вечна пролет.

Природа. Природата в и около Пуерто де ла Крус е изключително красива. Растителността е the city lights of puerto de la cruzмного гъста и пищна благодарение на влажния климат. Виреят различни видове тропически цветя, храсти и дървета. Тук виреят отлично дори твърде чувствителните към студа кокосови палми. Топлият климат и изобилната влага им допадат много. Тук растителността е многократно по-разнообразна и много повече в сравнение с останалите части на остров Тенерифе. Вулканичната почва е изключително плодородна и в комбинация с влагата допринася за богатството на растителния свят. Градът има малко плажове и всички са с черен, вулканичен пясък. На повечето места крайбрежието е скалисто. Морето винаги има характерен тъмно син цвят. Вълните в повечето случаи са големи, защото от север духат почти постоянни ветрове. Водите около остров Тенерифе, в това число и около Пуерто де ла Круз, са много богати на tropical plant in puerto de la cruzживот. Релефът на града е типичен за вулканичен остров. От брега надморската височина започва много бързо да се увеличава и на 2 километра от брега достига и надвишава 200 метра. През зимните месеци когато градът е дори още по-зелен връх Тейде (висок 3718м) е покрит със сняг.

Икономика. Икономиката на Пуерто де ла Круз е развита. Градът разчита много на туризма и това е основният източник на доходи. Освен туризъм градът развива и селско стопанство. В околностите на Пуерто де ла Круз се отглеждат много култури, но най-вече ананаси, банани и грозде. Местното население има добър жизнен стандарт. Мястото е атрактивно особено за tropical tree in puerto de la cruzжители на по-северните европейски страни, идващи тук заради по-добрия климат и източноевропейци, търсещи по-добро заплащане.

Кога да посетим Пуерто де ла Круз? Климатът на Пуерто де ла Круз е много мек и приятен и може да се понесе леко дори от най-чувствителните хора. Тук липсват типичните за Средиземноморието летни жеги и характерните за Европа и Северна Америка студени зими. Когато и да изберете да го посетите е добре да си носите леки пролетни и летни дрехи. Имайте пред вид, че дори и през януари нощите са около 10 – 11°C, а дните 16 – 17 тоест не става много студено, така че дебелите дрехи вероятно само ще заемат ценно място във вашия куфар.