Национален парк Тейде, Тенерифе

Национален парк Тейде заема площ от 189,9 кв.км. в най-високата част на остров Тенерифе, Канарските острови. Той се слави като най-голям от всички национални паркове на Испания, а заради уникалната си природа, чистота и непокътнатост е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното природно и културно наследство.

Паркът е сравнително стар. Основан е през 1954 година, а в наши дни привлича между 3,5 и 4 милиона посетители годишно. Местността е много по-богата на растителни и животински видове от колкото можете да си представите. Много от тях се срещат само и единствено тук. Достатъчно е да споменем, че приблизително 350 вида от местните насекоми не могат да бъдат открити на друго място на планетата.

национален парк тейдеПаркът обхваща земите на надморска височина над 2000 метра и достига до самия връх на гигантския вулкан Тейде, колос който се извисява на повече от 7000 мера от дъното на Атлантика. Слънчевият лунен пейзаж тук е подвеждащ. Ако се изкачвате до върха не забравяйте да се съобразите с местните климатични особености. През лятото времето тук е много горещо, а слънцето е силно и опасността от изгаряне е дори по-висока в сравнение с по-ниските крайбрежни райони. През зимните месеци температурите падат под нулата и може да се образува трайна снежна покривка. Ако се изкачвате през тази част от годината топлото облекло е задължително.

Паркът е лесно достъпен с автомобил. Бихте могли да се изкачите с кола до 2356 метра, където има удобен паркинг, а от там нагоре да използвате услугите на лифта, който може да ви изкачи близо до върха за броени минути. Ако желаете да посетите самия кратер, вие трябва да сте подготвени предварително със специално разрешително, което можете да попълните по интернет или на място в малкото градче Ла Оротава в подножието на планината.