Вулканът Тейде, Тенерифе

teide the highest peak of spainВръх Тейде е най-високата точка в Испания и най-високият вулкан на Европейския континент. Дори и прословутият вулкан Етна на италианския остров Сицилия не може да се мери с него. Намира се на канарския остров Тенерифе и е разположен на 28° северна ширина и на 16° западна дължина (т.е. в северното и западното полукълбо). Издига се на височина от 3718 метра над нивото на Атлантическия океан.

Първото изригване на Тейде било преди около 180 000 години, а последното – през 1909 година. В наши дни вулканът е спящ, но все пак не е угаснал. Смята се, че в бъдеще са възможни вулканични изригвания, макар че никой не би могъл да предскаже кога ще се случи това (ако се случи).

Тейде е покрит със сняг през зимните месеци. През лятото тропическото слънце успява да го затопли и да разтопи пухкавия сняг. През лятото когато снежната покривка изчезне напълно се появяват голите вулканични скали. Доста характерни тук са ярките жълти или зеленикави нюанси, които сярата придава. Растителност тук на практика почти напълно липсва. Изключения правят някои по-издръжливи кактуси и храсти.

Връх Тейде е важен както за икономиката на Тенерифе, така и за природните и климатични условия. Той играе ролята на важна туристическа дестинация. Тук редовно идват големи групи с туристи, които тръпнат от вълнение при мисълта за гледката, която ще се разкрие пред очите им от този вулкан. Поради голямата си надморска височина Тейде привлича водните пари към себе си и това влияе положително на валежите, които падат върху по-ниските части на острова. Почти всеки посетител на Тенерифе е виждал какво представлява Тейде погледнат от долу – на практика вулканът почти винаги е покрит в облаци и изпарения. А най-поразителната гледка се разкрива тогава, когато над Тенерифе времето е облачно. Ако изкачите Тейде в такъв момент пред вас ще се разкрие море от облаци, под които е скрит острова, а около вас най-вероятно ще има слънце в изобилие! Причината се крие във факта, че поради голямата си надморска височина вулканът често остава над облаците.