Карибски острови

caribbean north americaКарибският регион е част от континента Северна Америка. Обхваща всички острови, които се простират между американския щат Флорида и крайбрежието на Венецуела. Най-общо Карибските острови се делят на две големи групи – Големи Антили и Малки Антили. Към Големите Антилски острови спадат Куба, Хаити, Ямайка и Пуерто Рико, тоест по-големите острови в региона. Всички те имат континентален произход. На остров Хаити, който е втори по големина след Куба, се издига Пико Дуарте – най-високият връх в целия Карибски регион. Той се издига на 3098 метра височина в централните части на Доминиканската република. От остров Пуерто Рико на югоизток като дъга се простират Малките Антилски острови, много от които представляват издигащи се над водната повърхност вулкани. Повечето от тях са владения на Великобритания, Франция и Нидерландия, но има и напълно независими държави. Бахамските острови не са част от Карибите, но въпреки това според редица природни и културни особености винаги се разгледат като неделима част от този регион.

caribbean resortКарибите се отличават с изключително красива природа и постоянно топъл климат. Повечето от островите са покрити с буйна тропическа растителност. Местните плажове се считат за едни от най-красивите в света. Благодарение на своята красота, Карибите са се превърнали в един от водещите туристически региони на планетата. Туристите пристигат през цялата година, но най-вече през зимните месеци, когато островите са обляни в слънце и се радват на прекрасно време. Чистите и прозрачни океански води правят този регион гореща точка за любителите на гмуркането.

Карибският регион остава непознат за европейците до 15-ти век. През 1492 година италианският мореплавател Христофор Колумб и неговият екипаж достигат до бреговете на днешните Бахамски острови, мислейки си, че са постигнали целта си, а именно да открият пряк път до Индия. По тази причина нарекли Карибите Западна Индия. По време на европейската колонизация тук разпрострели своето влияние редица европейски страни като Испания, Великобритания, Франция, Нидерландия и Португалия.

В наши дни особено силно се усеща влиянието на испанската култура, която е доста силно разпространена на по-големите острови като Куба, Хаити, Ямайка и Пуерто Рико, който е част от САЩ. Британската култура от своя страна е особено осезаема на Бахамите, Каймановите острови, Вирджинските острови и други. Френското влияние се усеща на Сен Бартелми, Сен Мартен, както и на caribbean beachтуристическата перла Мартиника, която се слави като една от най-привлекателните дестинации в района. В най-южните части на Карибите се намират Аруба и Нидерландските Антили, които са владение на Нидерландия. Холандската архитектура, която е повсеместно разпространена на тези острови ще ви пренесе мислено по улиците на Амстердам. Португалският език и култура също са оставили свой отпечатък на част от остров Хаити и по-точно на едноименната страна, която заема западните части на острова.

Карибският регион е гъсто населен. На площ от 239,681 кв.км. (без да се брои площта на самото Карибско море) живеят приблизително 42 милиона души. Някои от държавите в региона като Барбадос например, са сред най-гъсто населените страни в света. Населението на Карибския регион има жизнен стандарт около и над средния, но има и някои изключения. Хаити например е най-бедната страна в западното полукълбо и една от най-бедните в света. Коренните жители на този регион са индианските племена Кариби. Тук живеят много голям брой преселници от Африка, които са докарани по тези места като роби за да обработват плантациите от захарна тръстика.

Икономиката на Карибския регион разчита основно на силно развитата туристическа индустрия. Други отрасли с голяма значимост са селското стопанство и финансите. Островите са известни с производството си на захарна тръстика и огромно разнообразие от вкусни тропически плодове. Едни от най-известните експортни стоки са местните пури и ром, които се радват на много голям интерес особено в развитите страни по света. Голяма част от caribbean tropical beachстраните от Карибския басейн са обединени в КАРИКОМ – организация, чиято основна цел е постигането на икономическа интеграция между отделните страни. Това прави Карибите икономически по-конкурентоспособни и стабилни в световен мащаб.

Екологичните проблеми на Карибския регион са свързани до голяма степен с развитието на туристическата индустрия. Някои райони са презастроени, а пренаселването създава проблеми за околната среда, особено на някои от по-малките острови. Екзотични видове животни се крият все по-дълбоко в тропическите гори в стремежа си да избягат от все по-напиращите тълпи от туристи.