Централна Америка

belize central americaЦентрална Америка е географски регион, който заема най-южните части на континента Северна Америка. Обхваща всички страни между Колумбия и Мексико. На запад се простира Тихия океан, а на изток – Карибско море. Регионът се състои от 7 независими държави – Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас. Заема площ от 521 097 кв.км. и представлява естествен мост между Северна и Южна Америка.

Централна Америка попада в тропиците и по тази причина времето е горещо през цялата година, а валежите са сезонни. По-голямата част от региона е покрита с гъста дъждовна гора. Тук се среща огромно разнообразие от растителни и животински видове. В местните гори живеят ягуари, крокодили, пуми, както и малката пъстра жаба дърволазка, която е добре позната със своята мощна отрова. Крайбрежията са красиви, а на места има невероятни плажове. В Карибско море, край бреговете на Централна Америка се намира вторият по големина коралов риф на планетата, който поразява със своето изключително разнообразие от корали, многоцветни рибки и други морски създания. Вътрешността на региона е заета от високи планини, които са част от Кордилерите – една от най-големите планински вериги на земята. Много от планинските върхове представляват всъщност активни вулкани.

Централна Америка има население от около 41,5 милиона души. По-голямата част от тях говорят испански. Единствената държава в региона, чийто език е различен от испанския е Белиз, където се говори английски. Преобладаващата част от населението на централно-американските страни се състои от метиси. Това са потомци на преселници от Европа и местни индиански племена. Централна Америка е дом също и на много тъмнокожи. Техният брой е най-голям в Белиз, където съставляват малко над 30% от населението на страната. Населението на Централна Америка се състои основно от християни, най-вече католици. Интересен факт е, че жителите на региона в по-голямата си част са много религиозни.

central america natureЦентрална Америка има развиваща се икономика. Повечето от държавите в региона са доста бедни и в продължение на много години са били жертва на вътрешни конфликти и политическа нестабилност. На фона на своите съседи Коста Рика се отличава като изключително спокойна, стабилна и просперираща държава. Централна Америка е световен производител на кафе, какао, захарна тръстика и огромно количество екзотични тропически плодове, особено банани. Все по-голямо значение за местната икономика придобива туристическата индустрия. Топлият климат и красиви плажове привличат все повече туристи от различни краища на света. Местоположението на този регион е изключително стратегическо. През територията на Панама преминава единственият воден път между Карибско море и Тихия океан. Алтернативата е да се заобиколи континента Южна Америка от юг през протока Дрейк. Между някои страни от Централна Америка протичат процеси на търговска и икономическа интеграция. КАЦМ (на англ.ез. CACM) е абривиатурата на Централно-американския общ пазар. Организацията е основана през 60-те години от Гватемала, Ел Салвадор, Никарагуа и Хондурас. Скоро след създаването на КАЦМ се присъединява и Коста Рика.