Чад

Чад не е много популярна туристическа дестинация, а броят на чуждестранните туристи, които пристигат тук е доста малък. Основната забележителност в страната са националните паркове Закоума, Аоук, Гоз Беида и Манда, както и резерватът Бар Саламат, който напълно заобикаля национален парк Закоума. Основната част от посетителите пристига тук за да се полюбува на дивите животни или за да практикува лов. Една от най-големите красоти в Чад са Езерата на Оунианга, които от 2012 година са част от наследството на ЮНЕСКО. Разположени в североизточните райони на страната, езерата са наистина приказно красиви, особено когато залязващото слънце започне да променя минута след минута цветовете на заобикалящите скали от златисто до огнено червено.

drinkable water chad desertМакар че Чад е предимно пустинна страна, един от основните хранителни продукти тук е рибата. Най-популярен е вид риба, наречен нилски перч. Тя се приготвя по различи начини и е първото нещо, което да опитате ако посетите Чад. Ако искате да изпиете чаша традиционна местна напитка можете да опитате огромното разнообразие от прясно изцедени тропически сокове или да заложите на чаша кarkanji – вид местно питие, чийто основни съставки са цветове на хибискус, канела и захар.

Чад е една от най-откъснатите и изолирани в географско отношение страни в Африка. Тя е разположена е в централните части на континента, на приблизително около 800км от бреговете на Атлантическия океан. Граничи с общо шест други африкански държави – Либия на север, Судан на изток, Централноафриканската република на юг, Камерун, Нигерия и Нигер на запад. Чад заема площ от 1 284 000 кв км и е 21-вата по големина страна в света.

От север на юг в Чад се редуват три различни природни зони. Северната 1/3 от страната е заета от сухата, гореща и негостоприемна пустиня Сахара. Околният пейзаж е еднообразен и почти напълно лишен от каквато и да било растителност.

На юг от Сахара се простира полупустинният пояс Сахел, който пресича Африка от запад на изток. Тук постепенно се появяват някои видове растения, издръжливи на продължителна суша и високи температури.

Най-южната 1/3 от Чад е заета от савана, която получава известно количество валежи през дъждовен сезон. Тук пейзажът се изменя до неузнаваемост в зависимост от сезона, а цветовете се сменят от жълто през сухите месеци до ярко зелено през сезона на дъждовете.

Чад има много горещ климат. Температури между 45 и 49°C не са необичайни. По-обширната северна част от страната попада в тропичния климатичен пояс и страда от продължителни и безжалостни засушавания, траещи с месеци и дори с години. На юг има два сезона – сух и дъждовен. През сухите месеци от годината слънцето пече постоянно и изгаря всичко, докато през дъждовния сезон, макар и много по-благоприятен за растенията, комбинацията от висока влажност и високи температури е изключително трудно поносима.

Релефът на Чад е предимно равнинен в централните, западни и южни райони. На изток се намират платовидни земи с по-голяма надморска височина. Тук най-известни са платата Енеди и по-ниското Ерди, разположени до границата със Судан. В най-северните части се намира планината Тибести, малка част от която преминава в пределите на съседна Либия. Най-високият в Тибести, а и в цялата страна, е връх Еми Куси, висок 3415 метра..

В голяма част от Чад липсата на чиста питейна вода е наистина сериозен проблем. Реки и езера почти напълно липсват, а малкото които съществуват са сезонни и пресъхват напълно през сухите месеци. В южните части на страната има повече водни басейни. Там се намира езерото Чад, едно от най-големите в Африка. Части от него попадат също и в границите на съседните държави Камерун, Нигерия и Нигер. То заема площ от около 25 000 кв км, но през сухия сезон площта му намалява на половина. Второ по големина в страната е езерото Лак Фитри, което също увеличава площта си през дъждовния сезон. През южните части на Чад протича река Чари, най-пълноводната в страната. Тя има голям водосборен басейн и тече на север към езерото Чад, преминавайки през столицата на страната Нджамена. Дълга приблизително 950 километра, реката е жизнено важна за хора, животни и растения. Освен това тя е основният източник на вода, който захранва езерото Чад.

Чад има население от около 10,6 милиона жители и повечето от тях живеят в по-влажните южните части. С население от над 1 милион души, столицата Нджамена и нейните околности са най-населената част от страната. Населението на Чад говори основно два езика, френски и арабски, макар че сред местните жители са разпространени много други по-слабо познати езици. Повече от половината население се състои от мюсюлмани, но броят на християните също не е малък – над 30%. Етническото разнообразие в страната е огромно. Тук живеят хора от няколко стотин различни етноса. По-голямата част от жителите на северен Чад са араби-мюсюлмани, а на юг населението се състои предимно от тъмнокожи, които са силно повлияни от френската култура и изповядват християнство.

По-голямата част от местните жители са заети в селското стопанство, а основната стока за износ е памукът. Страната има значителни залежи от нефт и се предполага, че при правилна политика това може да повиши значително качеството на живот и жизнения стандарт в бъдеще.

По-голямата част от населението на Чад живее в крайна бедност. Достъпът до качествено здравеопазване и образование е сериозен проблем. Средната продължителността на живота не достига дори 50 години. Масово се разпространяват хепатит А, малария, енцефалит, диария, различни видове треска и много други опасни болести. Счита се, че една от най-опасните болеси в района е гамбийска или западносахарска сънна болест. Тя се предава чрез мухата цеце. Заболяването обикновенно има летален изход. През 20-ти век са известни няколко големи епидемии, които засегнали милиони хора. Преди пътуване задължително посетете вашия личен лекар и го попитайте как да се предпазите от заразни болести докато сте в Чад. Когато вече сте в страната е препоръчително да бъдете изключително внимателни с източниците на храна и питейна вода!

Подобно на много други твърде бедни и слабо развити държави, Чад не е съвсем безопасно място за туризъм. Ако пътувате в страната е препоръчително да избягвате самотни извънградски пътища, където опасността да бъдете нападнати и ограбени е най-голяма. Пограничните райони на страната в по-голямата си част са също доста опасни. Счита се, че обстановката в страната като цяло е доста нестабилна и много държави по света, с цел да защитят своите граждани, съветват хората да избягват пътувания до Чад, освен ако не е много наложително.