Чили

santiago de chile the capital of chileЧили е една от най-развитите и богати страни в Латинска Америка. Отличава се с разнообразни климатични и природни условия. Има широк излаз на Тихия океан, а през 21-ви век това се оказва един от ключовите фактори за бързо икономическо развитие. Чили е един от най-големите производители на черши в южното полукълбо. В тази страна се намира най-южната континентална суша на планетата извън пределите на Антарктида.

Географско положение. Чили се намира в югозападните части на Южна Америка. Заема площ от 756 626кв.км. Страната има специфична форма. Заема тясна, но дълга ивица суша между Аржентина и Тихия океан. В най-широката си част страната е не повече от 360км, но от север на юг се простира на около 4300км. Има широк излаз на Тихия океан. Граничи с три държави – с Перу на север, Боливия на североизток и Аржентина на изток. Границата с Аржентина следва билото на atacama desert chileнай-дългата планинска верига на планетата – Андите. Страната е разположена между 17 и 56° южна географска ширина и северните и части се пресичат от южната тропична окръжност – тропик на Козирога. Най-южните части на страната са при нос Хорн на остров Огнена земя. Островът е отделен от континента чрез Магелановия проток, който е печално известен с внезапно влошаващите се климатични условия и ужасни бури.

Климат. Климатичните условия на Чили са изключително разнообразни. Страната попада в границите на три климатични зони – тропична, субтропична и умерена. Тъй като страната се простира на повече от 4300 километра, условията са твърде различни. В най-северните части на Чили, които попадат в тропичната климатична зона, времето е сухо и горещо през цялата година, но край брега температурите са значително по-ниски от типичните за тропиците. През януари е най-горещо, а през юли – най-хладно. Град Икике е типичен град в чилийските тропици. Намира се на брега на Тихия океан. Заради студените океански течения, които минават покрай брега температурите не са прекалено високи, за разлика от по-отдалечените от океана santiago de chileрайони. Тук най-горещ месец е януари с дневни температури 25°C на сянка, а най-студен е юли, когато дневната температура е около 18°C. Нощните температури са 13°C през юли и 19-20 през януари. На юг от 30-тия паралел е разположена областта със субтропичен средиземноморски климат. Тук лятото е дълго, сухо и горещо, а зимата – кратка и дъждовна. Условията много наподобяват тези по крайбрежието на средиземно море и Калифорния. Във Виня дел Мар, който е един от най-големите и важни градове в Чили климатът е типичен средиземноморски. Най-горещо е през януари, когато термометрите през деня показват около 25°C ня сянка. Най-студено е през юли, когато дните са около 15°C. Осем месеца в годината температурите са по-високи от 18°C. Това е едно от местата с най-приятен и здравословен климат в света. На юг от 40-тия паралел се простира умерения климатичен пояс. Характерна черта за него са четирите сезона – зима, пролет, лято и есен. Летата са топли, дори горещи, а the andes chileзимите са сравнително студени. Все пак трябва да се отбележи, че има огромна разлика между умерения климат в близост до субтропиците и от умерения климат на юг към нос Хорн. В град Пуерто Монт има типичен океански умерен климат с обилни валежи. Времето много напомня на това във Великобритания. Летата са влажни и прохладни с температури около 20°C през деня, докато зимите са меки и още по-дъждовни. Падат от около 100 до около 230 мм валежи на месец. Колкото по-наюг се отива, токова по-студени стават зимите и по-хладни летата. Така например в Пунта Аренас, който се намира в най-южните части на Чили летата са доста хладни. Температурите дори и по обяд през януари рядко надхвърлят 15°C. През зимата обикновено нощите са с отрицателни температури от (-1) до (-5) °C, а дните са около 2 – 3°C. Валежите са умерени по количество и са най-обилни през есента. Зимните валежи са почти изцяло от сняг, а летните, разбира се, от дъжд. Тук времето е сурово и променливо и понякога дори летата носят изненади. Освен трите климатични зони в които попада Чили, има стандартно и още една допълнителна – зоната с планински климат. Тя обхваща високите части на Андите, които не се влияят особено от географското положение.

vina del mar chile beautiful beachРелеф. Чили е страна с преобладаващ планински релеф. Заема западните склонове на Андите. Най-високият връх на Чили е Охос де Саладо. Той се намира в североизточните части на страната, в близост до границата с Аржентина. Издига се на височина 6908 метра. Единствените райони на страната, които имат равнинен релеф са пустинята Атакама и равнините от Талка до Пуерто Монт. Бреговата линия на Чили е слабо разчленена в северните части. На юг обаче брегът е от фиордов тип и силно напомня на този в Западна Канада, Норвегия и Нова Зеландия. Има много заливи, полуострови и острови. Най-голям остров на страната е Огнена земя, но той е е изцяло собственост на Чили, тъй като и Аржентина има територии тук.

Природа. Чили има разнообразна и живописна природа. В тропическите части на страна на север са разположени едни от най-сухите, горещи и безводни части на света. Тук преобладават пустинните пейзажи. В сърцето на чилийските тропици се volcano osorno chileнамира пустинята Атакама. В някои части от нея се предполага, че никога не е валял дъжд. В субтропичния климатичен пояс се намират най-плодородните части на страната. Тук вирее средиземноморска растителност. Има голямо разнообразие от вечнозелени дървета и храсти. Срещат се палми, цитруси, цветя и други. Тук са и основните селскостопански райони на страната. На юг от субтропиците се простират умерените ширини със своя по-хладен климат и растителност, представена главно от листопадни широколистни видове. Природата тук не е много по различна от тази, която може да се види в Европа и Северна Америка. Умерените ширини на Чили със своята нарязана брегова линия и гъсти гори поразително напомнят на атлантическите брегове на Скандинавския полуостров и на тихоокеанското крайбрежие при Британска Колумбия в Канада. Високите части на Андите са покрити със сняг и лед през цялата година. В Чили има множество ледници, особено в южните части на страната, където те се спускат почти до самия океански бряг. За Чили е важно да се отбележи, че е сред най-вулканичните и земетръсни страни в света. Тук има стотици вулкани, много от тях atacama desertактивни. Чили е част от тихоокеанския огнен пръсте – това е вулканична област, която обхваща тихоокеанските брегове на Азия, Северна Америка и Южна Америка, както и много острови от Океания, като например Нова Зеландия. Земетресенията, които връхлитат страната много често са силни и опустошителни. Не рядко трусовете предизвикват вълни цунами, които са опасни не само за Чили, но и за други държави, които се намират на брега на Тихия океан, тъй като една вълна цунами може да измине хиляди километри и да залее бреговете дори на противоположния край на Тихия океан. Последното силно земетресение в Чили се случи на 27.02.2010 година на 90 километра от град Консепсион. То взе многобройни жертви и причини множество материални щети. Земетресението е било от 8,8-ма степен по скалата на santiago de chile is moder city with beautiful architectureРихтер.

Население и селища. Населението на Чили е около 16 000 000 души. Около 7 000 000 от тях живеят в най-големия град на страната – столицата Сантиаго. Причината е, че градът се намира в едни от най-благоприятните климатични условия в страната. Други два по-големи града на Чили се намират също в субтропиците, недалеч от Сантиаго, но този път на брега на Тихия океан. Това са градовете Виня дел Мар и Валпарайсо. Това са градове от средиземноморски тип с великолепен климат и най-красивите чилийски плажове. Те са лидери в туризма на Чили. Виня дел Мар има население от около 900 000 жители , а Валпарайско – около 300 000жители. Освен Сантиаго, Виня дел Мар и Валпарайсо, в областта със vina del mar chile south americaсредиземноморски климат са разположени и много други селища. Повече от половината от населението на Чили е концентрирано в тази част от страната. В северните тропични области на Чили се намират малко големи градове. Най-важни са Икике, Арика и Антофагаста. В умерените ширини релефът е най-голямата пречка за построяването и развитието на селища. Най-големи градове в умерения климатичен пояс са Пуерто монт и Пунта Аренас, който се намира на Магелановия проток. От гледна точка на етническия състав, населението на Чили се състои основно от преселници от Европа, най-вече от Испания.

Икономика. Икономиката на Чили е многостранно развита. Страната развива високи технологии, машиностроене, туризъм,vina del mar is a real paradise селско стопанство, както и добив на полезни изкопаеми. Централните части на Чили са много плодородни и тук се отглеждат множество видове субтропични плодове, като например цитруси. В умерените ширини се отглеждат големи количества череши.Чили е един от най-големите световни производители на череши извън Европа. Градовете Виня дел Мар и Валпарайсо са едни от най-красивите градове по тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Със своя средиземноморски чар, топъл климат и красиви плажове,те привличат множество туристи от региона и света. Страната добива редица полезни изкопаеми, които изнася в чужбина. Едно от най-ценните за Чили е така наречената Чилийска силитра, която се среща само тук.

valparaiso beach chileИстория. Чили е открита от испански колонизатори през 16-ти век. През 1520г. Фернандо Магелан заобикаля Южна Америка от юг и преминава през Магелановия проток, давайки му името си. Той е първият европеец, който достига до територията на днешно Чили. През 1818г., добива независимостта си от Испания след 8 годишна война. От 1973 до 1990г., Чили е под военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет. Страната тогава се управлява много строго, а правата на гражданите са ограничени до минимум. Аугусто Пиночет не доживява да бъде съден, тъй като умира от инфаркт през 2006-та година. Много хора са му благодарни въпреки репресивната политика, която е водил, тъй като се смята че е спасил valparaiso chileЧили от комунистически режим. Съвременно Чили се радва на небивал разцвет, ниска престъпност и високо качество на живота в регион, известен с бедността и социалните контрасти. Днес Чили и неговите големи градове имат модерен европейски облик.

Най-добрия период за туризъм в Чили варира в зависимост от това къде смятате да пътувате и къде ще отседнете. В Сантиаго, Валпарайсо и Виня дел мар например, е най-подходящо за туризъм от ноември до април. Въпреки, че зимата тук не е студена, все пак през лятното полугодие ще видите тези градове в тяхната най-добра светлина. За туризъм в района на Пуерто Монт е най-подходящо в vina del mar clock chileпериода декември – март. Ако сте се насочили към южните части на страната и Пунта Аренас е добре да се ограничите в най-топлите месеци – януари и февруари, когато лятото е в разгара си и ще избегнете капризите на местното време. Ако сте авантюристи, които са решили да изживеят незабравимо приключение и да пътуват в района на пустинята Атакама, няма да сбъркате ако изберете най-студените месеци юли и август, тъй като тогава времето е най-поносимо с температури от около 20 – 21 градуса градуса през деня. Макар, че летните температури тук не са твърде високи заради охлаждащото влияние на студеното Перуанско течение, все пак не забравяйте, че слънцето в тропическите области и много силно с в пустинята Атакама не е лесно да се открие сянка, да не кажем, че е невъзможно.