Гълфстрийм

Gulf stream North AtlanticМного често океаните оказват изключително силно влияние върху климатичните условия в дадена част от света. Влиянието може да бъде много различно в зависимост дали на конкретното място преминават студени или топли океански течения. Много пустини и дъждовни гори са се формирали именно по този начин. Едно от най-известните е топлото течение Гълфстрийм, което води началото си от най-топлото море в света – Карибско море.

В по-голямата част от Карибския басейн лятото никога не свършва. Интензивното слънчево греене неуморно затопля океанските води и те остават по-топли от 30 °C през по-голямата част от годината. Топлите води на Карибско море са един от най-важните климатообразуващи фактори в света. Освен, че влияе на климата в региона, Карибско море формира климата и на голяма част от Европа, която е отдалечена на хиляди километри от тук. Това е едно от чудесата на природата. Всъщност Карибско море влияе по-силно на климата на северозападна Европа, отколкото на североизточните Съединени Щати и източна Канада, макар че те се намират много по-близо.

Гълфстрийм и Европа. След като се формира в Карибско море, топлото течение поема на северозапад. След като прекоси целия Атлантик течението достига до Северна Европа. Топлите му води влияят на целия континент, но за някои страни течението е наистина много важно. За голяма част от Стария континент Гълфстрийм играе ролята на отоплителна система. Ако погледнете например една карта на Европа ще забележите, че на същите географски ширини, на които в Европа има многомилионни градове, в други части на света живеят много малко хора. Сравнете например Исландия със северна Русия или северна Канада. Или Лондон, който се намира много по-насевер от Ню Йорк, а има много по-мека и топла зима. Северна Европа е разположена наистина доста на север и до голяма степен дължи своето благоденствие и мек климат на топлите води на Атлантика. Ако не беше това мощно топло океанско течение, вероятно една голяма част от Европа би била твърде студена за да искат хората да живеят там постоянно и най-вероятно селищата щяха да са доста по-малки, подобно на малите градове в Сибир или Юкон в Канада. Държавите чийто климат е особено зависим от Гълфстрийм са Исландия, Великобритания (за които вече споменахме), както и  Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Белгия, Нидерландия и части от Франция. Освен на изброените, Гълфстрийм влияе и на много други страни, но тези са особено повлияни от това течение и са изключително чувствителни към всяка промяна свързана с него. На други места по света, които се намират на същата географска ширина, на която се намира Великобритания през зимата температурите падат десетки градуси под нулата. На Британските острови обаче, зимите са много меки и влажни, а термометрите рядко показват по-малко от 0 градуса. Същото, дори и в по-голяма степен се отнася за Исландия. Част от територията на островната страна се намира отвъд полярния кръг, но Гълфстрийм предпазва от ужасно ниските температури, които са иначе характерни за тези географски ширини.

Промяната на Гълфстрийм. Напоследък обаче учените удрят тревога! Много се заговори по въпроса с изстиването на Гълфстрийм. Ще се случи ли? Ако се случи това лошо ли ще бъде? Кой ще бъде най-засегнат и по какъв начин ще се отрази това върху начина на живот и икономиката? Действително през последните години  учените започнаха да забелязват слабо захлаждане на водите на Гълфстрийм. Предполага се, че топящите се ледове на Арктика охлаждат и забавят топлото течение и това води до по-слабо влияние на течението върху Северна Европа. Студените води от топящите се ледове на практика го неутрализират и това постепенно намалява ефекта върху Северна Европа. И действително жителите на Европа усещат разликите в климата през последните години. Така например във Великобритания времето започва да се влияе все по-слабо от топлото течение. Какви са резултатите? Чувствително по-студени зими, поява на снеговалежи, както и необичайно сухи и горещи лета. Подобни са и промените в страни като Белгия и Холандия или северна Франция. Как обаче това би се отразило на скандинавския климат, който и без това е доста суров въпреки омекотяващото влияние на Гълфстрийм? Най-засегнатите страни ще са съответно най-северните като Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.

Ако това захлаждане на Гълфстрийм продължи и се окаже, че не е нещо временно, ами постоянна тенденция, има опасност скандинавските страни да бъдат сковани от невиждани арктически студове през значителна част от годината. Жителите на страните от Южна Европа живеят достатъчно на юг за да не се страхуват от евентуални климатични изменения, но за Северна Европа това би могло да се окаже съдбоносно.

Какво могат да сторят хората? Не много. Биха могли просто да спрат изспускането на парникови газове и биха могли да се постараят да спре затоплянето на климата по света. Това ще спре топенето на арктичните ледове, а това от своя страна ще спре охлаждането на Гълфстрийм. На жителите на Европа е възможно да им се наложи постепенно да се адаптират към различни климатични условия. Така например жителите на Лондон през последните години се радват на необичайно високи летни температури и по-сухо време, докато обаче зимата създава редица затруднения. Жителите на световната финансова столица не са свикнали с такива климатични явления и това поражда изключително много затруднения през зимните месеци.