Ураганите – най-опустошителната сила в природата

hurricane katrinaУраганите са най-силните, разрушителни и опасни бури, които могат да се формират на нашата планета. В зависимост от своята сила могат да се разделят на 5 категории, като 1-ва е най-слаба, а 5-та е най-разрушителна и често взима жертви. Въпреки че в Северна Америка, Южна Америка, Европа и Африка са познати под името „ураган”, същите тези тропически бури носят и други названия. Например в далечния изток на Азия ги наричат „тайфуни”, а в Австралия са познати като „циклони”. Независимо от различните имена обаче, и в трите случая става въпрос за едно и също природно бедствие.

Къде се формират ураганите? Ураганите се формират в тропическите райони на нашата планета. Движението им е съответно на северозапад в северното полукълбо и на югозапад в южното. Въпреки това е трудно да се определи с точност маршрута на един ураган, тъй като тези бури имат склонност рязко да променят посоката си. Въртенето на ураганите е обратно на часовниковата страна в северното полукълбо и по посока на часовниковата стрелка в южното полукълбо. Техният интензитет е различен както в зависимост от сезона, така и според това в коя част на света се намира дадено място. Така например много урагани се формират в тропическите райони на Атлантическия океан. Най-уязвими от тази природна стихия са Карибските острови, крайбрежните райони на hurricane andrew floridaМексиканския залив, както и югоизточната част на Съединените щати. След САЩ и Карибите идват на ред страните от Югоизточна и Източна Азия – Филипините, Китай, Япония и Тайван. Не по-малко са тропическите бури и в южното полукълбо. Въпреки това този факт е по-слабо познат, защото на юг от екватора има много по-малка концентрация на население и съответно по-рядко тези силни бури влизат в полезрението на хората по света.Това не е учудващо предвид факта, че по-голямата част от земната суша е на север от екватора. Най-засегната от тропическите бури в южното полукълбо е Австралия, особено щата Куинсланд, крайните северни части на щата Северна територия и най-северните части на Западна Австралия.

Кога се образуват урагани? Като цяло характерна черта на ураганите е, че те се случват през по-топлото лятно полугодие. В северното полукълбо сезонът им трае от април до ноември, а в южното – от октомври до май. Характерна особеност е, че през втората половина на лятото и началото на есенния сезон честотата на бурите значително се увеличава. Именно през късното лято и ранната есен са се случвали някои от най-опустошителните бури, които човечеството помни.

При какви условия се формират ураганите? Ураганите обикновено се формират над добре загрята водна повърхност. Опасността сериозно се увеличава, когато температурата на морската вода достигне и надхвърли 30°C. Тропическите бури използват топлите океански води за да акумулират енергия. Докато се намират над загрята океанска повърхност, те имат потенциал да стават все по-мощни. Обикновено при достигането на континенталния бряг ураганите започват бързо да губят от своята мощ и скоро се разсейват. Това обаче изобщо не бива да звучи успокоително, защото именно крайбрежните райони поемат цялата мощ на тропическата буря. Понякога ураганите се образуват на твърде голямо разстояние от брега и никога не достигат до континента. Така например много тайфуни и циклони в Тихия океан изчезват просто защото са навлезли в зона с чувствително по-хладните води, които бързо ги отслабват.

hurricane katrina damageКогато ураганите достигнат сушата. Ураганите нанасят най-сериозни поражения и взимат най-много жертви, когато достигнат до сушата. В развитите държави по света в застрашените от тропически бури райони се строят сгради от подсилени конструкции. Използват се специални похвати за да се намалят пораженията и щетите до минимум. При ураган има множество опасности и силните ветрове изобщо не са единствения проблем. При тропическа буря има реална опасност от сериозно повишаване на океанските води под натиска на силните ветрове. Това често води до опустошителни наводнения, особено в районите с малка надморска височина. Така например в югозападните райони на Тихия океан има множество коралови острови, които се издигат на по-малко от метър над водната повърхност. При тях съществува реална опасност да бъдат частично или дори напълно заляти от морските води. Ако се прецени, че опасността е сериозна в подобни ситуации се пристъпва към евакуиране на населението от застрашения район. Подобни евакуации обаче понякога се извършват и в райони, в които при нормални обстоятелства надморска височина не е проблем. Типичен пример са бреговете на щата Флорида. Целта на евакуацията е да се свали до минимум опасността от човешки жертви при по-силни бури. Другата много сериозна опасност при ураган са летящите предмети. За да се намалят максимално пораженията много често хората, живеещи в тропиците при буря поставят върху прозорците си дървени плоскости или капаци от други устойчиви материали. Това предпазва както техните домове, така и хора, които случайно биха могли да пострадат от стъкла и други летящи предмети. Понякога при по-силни бури щетите могат да бъдат много големи. Силните ветрове могат да преобърнат автомобили, да изхвърлят на морския бряг лодки, яхти, а понякога и цели кораби. Поривите на вятъра могат да откъртят дори таванитре на цели къщи.

Кои урагани са силни? Както вече споменахме, ураганите се делят на 5 категории, а силата им се изчислява по скалата на Сафир – Симпсън. За наистина new orleans under waterопасни се смятат урагани от 3-та или по висока категория, които излизат от представите за буря. Тогава вятърът надхвърля бариерата от 178 км/ч и става изключително опасен. Още по-опасни са ураганите от 4-та категория, когато ветровете надхвърлят границата от 210 км/ч. В такива случаи може да има много сериозни поражения. Най-опасните урагани са от 5-та степен. При буря от подобни мащаби населението задължително трябва да се евакуира, тъй като ураганът на практика разрушава почти всичко, което се изпречи на пътя му. Ветровете със скорост от над 250 км/ч могат да разрушат дори и по-стабилни сгради и констрикции.

Тайфуните и циклоните по-силни ли са от ураганите? Понякога да, но не винаги. Причината е много проста. В югозападните части на Тихия океан има много по-голяма площ водна маса и това помага на тропическите бури да наберат страховита мощност. От друга страна обаче ураганите се считат за много по-опасни по простата причина, че засягат по-гъсто населени райони каквито са бреговете на Карибско море и Мексиканския залив. По-голямата част от тайфуните се случват в изключително рядко населени райони в Тихия океан и по тази причина те нанасят по-малко щети.

Големите градове на пътя на ураганите. Много често силните урагани удрят гъсто населени райони. Такива са Флорида, бреговете на Мексиканския залив, Китай и Япония. Именно в такива райони попадат градове като Маями, Ню Орлиънс, Хонконг, Токио и гъсто населените южни райони на Бангладеш.

Ураганите и науката. Днес в изучаването на ураганите се влагат много средства и усилия. Най-голям напредък в тази област е постигнал Националният център за изучаване на ураганите, който се намира в Маями, в американския щат Флорида. Модерната техника, с която разполагат днес учените в развитите страни им помага да проследят тези стихии и своевременно да уведомят и евакуират населението от застрашените райони. С помощта на сателитни и спътникови снимки ruined building hurricane katrinaсе изчислява точния маршрут на бурята и по този начин се намаляват до минимум щетите и жертвите. Много често дори и изключително силно развити страни като Съединените щати изпитват сериозни затруднения с премахването на пораженията след силен ураган, тъй като от материална гледна точка те могат да достигнат десетки милиарди долари. Тук важи правилото, че превенцията е доста по-добра и е по-добре да се инвестира в наука за да се намали до минимум опасността при настъпваща буря. През годините учените от цял свят са се опитвали да открият начин за отклоняване или спиране на ураганите, но опитите са останали без успех.

Най-мощните урагани в историята. Ураганите носят имена, избрани от световната метеорологична организация и подредени в списък. Имената се избират по ред, така че предварително се знае как ще бъдат наречени следващите урагани, които се появят. Някои от най-известните имена на урагани са Андрю (август 1992г.), Иван (септември 2004г.), Денис (юли 2005г.), Рита (септември 2005г.),Уилма (октомври 2005г.), Дийн (август 2007г.), Феликс (септември 2007г.), тайфунът Тип (октомври 1979г.) и други. Най-силният и опустошителен ураган на нашето съвремие и втори по сила въобще е ураганът Катрина. Захранен от твърде топлите води на Мексиканския залив, ураганът от 5-та степен връхлетя върху американския град Ню Орлиънс, щата Луизиана с ветрове със скорост 280 км/ч. С огромната си мощ бурята разрушава предпазните диги, което остава града под вода. Хиляди хора оцеляват върху покривите на домовете си, чакайки да бъдат спасени. Малко известен факт е, че част от Ню Орлиънс е разположена под морското равнище и това изиграва лоша шега в онзи злочест 29 август 2005 година. Бурята нанесе невиждани до този момент в историята на САЩ поражения, оставяйки без дом милиони хора в района. Около 3000 души загубиха живота си, а емоционалните щети за оцелелите и свидетелите на бедствието никога няма да бъдат оценени. Още един от страховитите урагани, които светът няма да забрави е циклонът Трейси. Той връхлетял австралийския град Дарвин в коледната нощ на 1974 година. След циклонът щетите излизат на яве – повече от 70% от tropical cycloneград Дарвин са изравнени със земята. През октомври 1979 година тайфунът Тип, захранен от топлите води на Тихия океан достига размерите на супертайфун. Ветровете достигат скорост от 305 км/ч, но тайфунът преминава през сравнително рядко населена част от света. Започвайки да отслабва, тропическата буря сменя посоката си и се насочва към Япония. Когато достига до бреговете на Страната на изгряващото слънце ветровете са вече „само” 130 км/ч.