Полярен (арктичен) климат

Antarctica Mount Erebus Arctic Climate ZoneПолярния (арктичен) климат заема ледените шапки на нашата планета. Температурите са отрицателни през цялата година. В южното полукълбо този климат заема територията на Антарктида, а в северното полукълбо заема Северния ледовит океан. Условията за живот са изключително тежки. По тази причина тези области са незаселени. Например в Антарктида хора могат да бъдат открити само в изследователските бази, но те не пребивават тук за постоянно.

Ice Breacker Arctic Climate ZoneПоради факта, че нашата планета е наклонена постоянбноп под ъгъл от 23.5°, ние наблюдаваме явлението полярен ден и полярна нощ, при които в продължение на няколко месеца слънцето не изгрява или обратното – изобщо не залязва зад хоризонта. През зимата е съвсем обичайно температурите да паднат до (-40) или (-50) °C, като е възможно да достигнат и (-70) °C. През „топлите” летни дни температурите могат да достигнат 0 °C. Валежите са оскъдни и падат под формата на сняг. Въпреки, че условията за живот са много тежки и непоносими, полярния климат осигурява прекрасни условия за някои отлично приспособени и адаптирани видове, като например невероятно големите polar bear arctic climate zoneколонии от пингвини в Антарктида или полярни мечки, полярни лисици, тюлени,моржове и други живеещи в Арктика.

Полярните области са много засегнати от ефектите на глобалното затопляне. Полярните шапки се топят. Това създава огромна опасност от покачване на морското равнище. Тези промени биха могли да изменят до неузнаваемост средата на много видове, които и без това са редки и застрашени.

През 80-те години на 20-ти век беше установено, че озоновия слой над Арктика и Антарктида липсва. Озоновият слой е бил онищожен заради въглеродните Arctic Desert Arctic Climate Zoneемисии, които са били изпуснати в атмосверата. Точно този озонов слой обаче е от жизнена важност за живота на планетата. Той е единствената бариера по пътя на смъртоносните ултра виолетови лъчи по пътя им към земята. Ние трябва да направим всичко, което е по силите ни за да спасим ледените шапки на планетата. Да не забравяме, че Земята е един перфектно синхронизиран механизъм. Ако само едно звено от този механизъм се разруши, това би могло да промени до неузнаваемост цялата наша планета.