Тропичен климатичен пояс

wet tropical climateТропичния климатичен пояс на нашата планета завзема широки територии между субекваториалния климатичен пояс и 30-тият паралел. В действителност тропичните окръжности минават през 23.5° северна и южна ширина, но това е просто ориентация в сравнение с реалните границу на този климатичен пояс. Трудно е да се намери друг климатичен пояс със толкова противоречащи си характеристики. Основно, тропичния климат може да бъде разделен на два основни типа – влажен тропичен климат и сух тропичен климат, като втория може да бъде открит на много повече места.

tropical paradise CubaСухия тропичен климат се характеризира с незначителни валежи, екстремно високи дневни температури (40 – 50 °C), хладни и дори студени нощи с температури падащи до 0 °C заради ясното и безоблачно време. Голяма част от тези сухи тропични области са заети от някои от най-големите пустуни на света – Сахара, Калахари, Намиб в Африка, пустините в Югозападна Азия (Руб ел Хали), австралийските пустини, Атакама в Южна Америка и други.

coco nut tree tropical climate MexicoТе са почти напълно лишени от растителност. Там могат да бъдат открити само някои непретенциозни видове и то най-вече в близост до оазисите (палми, кактуси и други). Разнообразието от животински видове не е особенно голямо. Срещат се основно змии, гущери, скорпиони, насекоми и някои бозайници, които са перфектно адаптирани за тежките условия на живот в пустинята.Тези области са почти напълно незаселени. Понякога в радиус от стотици километри нама никакви населени места.

Влажния тропичен климат не е толкова разпространен, колкото сухия, но е много по-поносим за tropical dry climateхората. Температурите са високи през цялата година, като се движат най-вече в интервала между 20 и 30 °C. Средната денонощна температура по правило не пада под 18 °C. Валежите падат главно през летните месеци (от ноември до април в северното полукълбо и от октомври до април в южното полукълбо), въпреки, че обилни валежи не са изключени и през зимата. Като цяло обаче зимата е слънчева и по-суха с високи температури. Влажния тропичен климат силно наподобява субекваториалния, но с тази разлика, че температурите са много по-поносими. Този климат може да бъде открит в южните части на Флорида, по-голямата част от Карибските острови, бреговете на Централна Америка, източните брегове на Южна Африка плюс Мадагаскар, източния бряг на Австралия и по-голямата част от Tropical Jungle near RioТихоокеанските острови. Гъстите, зелени дъждовни гори в тези области са изключително богати на растителни и животински видове. На Тихоокеанските и Карибските острови може да откриете изключително разнообразие от екзотични птици.

Влажния тропичен климат е особенно атрактивен за милионите туристи идващи от по-хладните части на света. Американци и Европейци много обичат да посещават разкошните карибски и тихоокеански курорти, особенно през зимните месеци, когато по-голямата част от ЕС, САЩ и Канада са сковани от студ. През тази част от годината влажния тропичен климат предлага перфектните условия за летен туризъм.