Колумбия

colombian  landscapeКолумбия се смята за една от страните в света с най-красива и богата на биологични видове природа. Притежава невероятни перспективи за развитие на туризъм, тъй като природните дадености се комбинират с изключителната местна култура, която процъфтява по тези места повече от 3 000 години.

Географско положение. Колумбия се намира в северозападните части на континента Южна Америка. Разположена е междуcolombia mountain view 12° северна географска ширина и 4° южна географска ширина. Екваторът я пресича в южната и част. Има излаз на Тихия океан на запад и на Карибско море на север. На юг граничи с Еквадор и Перу, на югоизток с Бразилия, на изток и североизток с Венецуела. На северозапад граничи с Панама. Страната има площ от 1 138 910кв.км. Това е една от големите страни в света и на континента.

Релеф. Релефът на Колумбия е много разнообразен. Западните части се пресичат от планинската верига на Андите. Планината е разделена на две части – Сиера Ориентал и Сиера Оксидентал. Тук се намира най-високия връх – Кристобал Колон. Разположен е в най-северните части на страната, не далеч от границата с Венецуела и се издига на 5775 метра надморска височина. На изток amazing colombian beachот планините се простират обширни равнини, покрити с екваториални, дъждовни гори. На запад от Андите също преобладава равнинния релеф, но тук става въпрос само за една тясна ивица, която се простира около тихоокеанския бряг. С най-малка надморска височина са крайбрежните и крайните югоизточни райони, където надморската височина е най-често около 100 – 200 метра.

Природа. Колумбия в по-голямата си част е покрита с гъсти и непроходими екваториални гори. Голяма част от тях са все още непознати и неизучени. Това е валидно в най-голяма степен за югоизточните части на страната, които са заети от Амазония. Тук има невероятно разнообразие на растителни и животински видове. Колумбия е сред десетте страни в света с най-голямо биологично разнообразие. Тук живеят такива видове като ягуар, пума, анаконда, алигатор, кайман, капибара (това е най-големият гризач на планетата), както и десетки видове маймуни. Предполага се, че много видове животни и растения все още не са открити. Гъсти екваториални гори има и по тихоокеанския бряг. Андите също са покрити с гъста растителност, но тук е характерно, че растителността във височина се променя от топлолюбива към по студолюбива, тъй като в планините температурите са ниски. В северните части на страната растителните видове са типични за bogota colombiaсубекваториалния климатичен пояс. Природата е тип „савана“. Горите са малко по-редки, по-лесно проходими и често могат да се видят открити тревни пространства. Колумбия е много богата на води. Едната причина е, че голяма част от територията на страната попада в екваториалния климатичен пояс, който е много влажен с почти ежедневни валежи, а втората причина е, че в западната част от страната е заета от много високи планини. По-големи реки са Магдалена, Мета, Гуавиаре, Какета и др. Обикновено големите реки текат към Амазония или Карибско море. Реките течащи към Тихия океан са сравнително къси и бързи. Колумбия притежава поразително красиви плажове, които все още не са част от световната туристическа карта, тъй като на много места липсва подходящата инфраструктура и база за настаняване. По западното тихоокеанско крайбрежие има безброй прекрасни плажове със спокойни, кристалночисти води, канелен пясък и гъста растителност, която почти достига до водата. По-известни и със сигурност много по-посещавани са белите пясъчни плажове в северните части на страната. Сред най-популярните са плажовете в курортния град Санта Марта, разположен на северното крайбрежие. На североизток от града има разкошни уединени заливчета с бистри и спокойни води.

bogota the capital of colombiaКлимат. Колумбия е разположена в две климатични зони – екваториална и субекваториална и се радва на горещ и влажен климат през цялата година. Екваториален климат има южната половина от страната, а субекваториален – северната. Планините не се влияят от географското положение, ами от надморската височина. В по-високите части е студено през цялата година. Като изключим Андите обаче, Колумбия е една от най-топлите държави на планетата. Град Баранкиля се намира на крайбрежието на Карибско море. Тук климатът е типичен субекваториален. Дневните температури са от 32 до 34°C през цялата година. Нощните са винаги около 24 – 25°C. Има два сезона – сух и дъждовен. От ноември до април трае сухия сезон. Валежите тогава варират от 0мм (през февруари) до 80мм (през октомври). От май до ноември е дъждовният сезон. Тогава валежите са постоянно над 80мм. През октомври достигат своя максимум от около 180 – 200мм. В равнините, разположени в южната част на страната температурите са около 30°C през цялата година. Нощните са около 25°C. Валежите са почти ежедневни. Няма сух или дъждовен сезон. Обикновено дъждовете са внезапни и обилни, но краткотрайни. Слабо варират през различните части от годината. Най-дъждовната част от Колумбия е тихоокеанското крайбрежие. Понякога тук падат над 4000 милиметра дъжд. Исключително гъстата и избуяла растителност и облачното небе през по-голямата част от времето доминират местния пейзаж. Валежите са ежедневие. simon bolivar bogota colombiaТемпературите тук са около 28°C през деня и около 23°C през ноща.

Население и селища. Колумбия има население от около 42 500 000 души. Голяма част от населението е концентрирано в планинските области на страната. Повечето големи и гъстонаселени колумбийски градове са разположени на голяма надморска височина, защото климатът на страната е твърде горещ и влажен. Така например столицата Богота, която има население от около 7 000 000 души се намира на надморска височина приблизително приблизително 2550 метра. Някои крайни квартали на Богота обаче, имат 100 – 200 метра по-голяма надморска височина. Другите два колумбийски мегаполиса – Меделин (2 500 000) и Кали (2 100 000) са също създадени на голяма надморска височина. Меделин е разположен на около 1470 метра, а Кали (или още Сантиаго де Кали) на около 960 метра. Джунглите в източната част на страната са изключително рядко населени. Тук селищата са главно от селски тип. Начинът на живот е почти недокоснат от съвременната цивилизация.

Икономика. Икономиката на Колумбия е развиваща се. За тази страна са характерни огромните социални контрасти, които colombian capital bogotaса типични като цяло за Южна Америка. В ръцете на малка част от населението е концентрирана огромна част от финансовия ресурс на Колумбия. Страната се издържа главно от земеделие и добив на полезни изкопаеми. Добиват се скъпоценни камъни (най-вече изомруд), петрол, злато и други. Страната добива и обработва дървен материал, тъй като е една от страните, в които горите представляват най-голям процент от територията. От селското стопанство много важно място се пада на производството на кафе. От животновъдството страната залага най-много на отглеждането на едър рогат добитък. Туризмът е в начален стадий на развитие. За целта страната първо трябва да се справи с репутацията, която си е изградила пред света като държава с висока престъпност, породена от социална несправедливост. Така или иначе Колумбия има бъдеще в туризма, тъй като природните и ресурси са огромни. Колумбия произвежда достатъчно електроенергия за да покрие своите нужди. По-голямата част от електричеството (около 2/3) се произвежда във ВЕЦ.

История. Историята на Колумбия започва на 20-ти юли 1810 година, когато колумбия отказа да black jaguar colombiaпризнае властта в Испания и обявява независимост. Единайсет години по-късно няколко държави в Южна Америка се обединяват в едно. Малко хора знаят, че някога Колумбия се е наричала Велика Колумбия и в нейните граници са били страните Панама, Венецуела, Еквадор и, разбира се, днешна Колумбия. Симон Боливар успява да създаде тази страна с огромна територия през 1821-ва година. Първият президент на новата държава е самия Симон Боливар. Въпросната страна просъществува обаче само няколко години и се разпада на съставните си части през 1830-та година. От по-новата история на Колумбия по-важни моменти са серията от граждански войни, които страната преживя в края на 20-ти век и от които сега се опитва да се отърси.