Тихоокеански регион на Колумбия

Тихоокеанският регион на Колумбия представлява дълга и тясна равнина, простираща се на повече от 1300 километра между Панама на север и Еквадор на юг. Равнината е заключена между Тихия океан на изток и Кордилера Оксидентал, дял от Андите, на запад. Релефът е еднообразен с изключение на малка част на север, където се намира хребета Баудо.

pacific coast of colombiaТихоокеанският регион на Колумбия има красива природа. Крайбрежието предлага стотици километри празни и безлюдни плажове с фин канелен пясък, малки скалисти заливчета (особено на север), обширни речни естуари и делти и дори мангрови гори. Тъй като плажовете са диви и недокоснати, на брега могат да бъдат видени големи клони и дори цели дървета изхвърлени от океана при буря. Гъсти и непроходими екваториални джунгли достигат до самото крайбрежие на Тихия океан. Регионът е прорязан от множество къси, но пълноводни реки, които извират от Андите. Заради големите количества наноси и тиня речните води са мътни. Тинята се натрупва в естуарите на реките и по този начин създава обширни крайбрежни плитчини.

Тихоокеанският регион на Колумбия е едно от най-дъждовните места на планетата. Тук количествата на валежите могат да надхвърлят дори 13 000 мм! Това е почти 22 пъти повече от средното количество валежи в дъждовни европейски градове като Лондон. Гигантското количество валежи в комбинация с постоянно високите температури от около и над 30°C и висока влажност от над 85% прави климатичните условия доста некомфортни за по-чувствителни хора. Въпреки това обаче дивата природа тук буквално процъфтява, а разнообразието от растителни и животински видове е сред най-внушителните на планетата.

pacific colombiaГоляма част от тихоокеанска Колумбия е много дива, недокосната и рядко населена. Тук има редица национални паркове и защитени територии – остров Малпело, Лос Катиос, Исла Горгона, Урамба Баиа Малага, Енсенада де Утрия, Санкуянха и други. Тук се намират някои от най-известните градове в страната, като например културният център Попаян, столицата на салсата – Кали, чаровните крайбрежни градчета Ел Вайе и Баиа Солано, тихоокеанското пристанище Буенавентура и други. Най-големите градове са Кали (3,4 милиона души), Буенавентура (400 000 души) и Попаян (266 000 души).

Тихоокеанският регион на Колумбия е в затруднено икономическо положение. Въпреки че тук се намира едно от най-важните пристанища на страната, това на Буенавентура, което осъществява приблизително половината от националния експорт по море за други страни по света, тази част от страната често е наричана “задния двор на Колумбия”. Причината за това е голямата бедност, безработица и престъпност. Този облик на Тихоокеанския регион се предопределя от многобройните проблеми в пристанищния град Буенавентура. От друга страна, културният център Попаян може да служи за пример с много по-добрата си инфрастуктура и голям туристически интерес.