Пуерто Лимон, Коста Рика

tortuguero national park costa ricaЛимон (Пуерто Лимон) е разположен на 10° северна ширина на югоизточното крайбрежие на Коста Рика. Отдалечен е на около 90 км от границата с Панама и има излаз на топлото Карибско море. Често за Коста Рика се казва, че е разположена в най-хубавата част на континента Северна Америка и ако видите местната природа няма да се чудите защо това е така. Гъстите екваториални гори в района на града са едно от най-добрите места за еко туризъм в света.

Градът. Бреговата линия на провинция Лимон е много слабо разчленена. На един от малкото слабо изразени полуострови се намира град Лимон. В близост до пристанището е градският център. Там се намират повечето магазини, кафенета, ресторанти и търговски обекти. По улиците на града има много зеленина, а всичко изглежда толкова пъстро и непретенциозно. Ако се вгледате внимателно докато се разхождате по улиците на Лимон ще откриете, че повечето сгради са устроени така, че да издържат на проливни дъждове и на тропическите бури, които понякога вилнеят тук. Сградите в града са изцяло ниски, няма високи офис сгради или хотели. Най-голямата атракция на Пуерто Лимон е неговият ежегоден фестивал. Всяка година на 12 октомври започва едноседмично празненство по повод годишнината от акостирането на Христофор Колумб край бреговете на Лимон. Мореплавателят пуснал котва край града в далечната 1502 година.

Икономика. Град Лимон, а и цялата провинция попадат в една от по-слабо развитите части на Коста Рика. Въпреки че самата държава е най-добре развитата в региона, градът страда от по-високи нива на безработица и по-нисък жизнен стандарт в сравнение с останалите части на страната. За местната икономика много важно значение има пристанището на града. От тук се изнасят по цял свят качествени стоки като кафе, банани и други екзотични тропически плодове. Пристанището е най-голямото на атлантическия бряг на Коста Рика и именно то диктува голяма част от местната икономика. След пристанището вторият по големина източник на доходи е туризмът. Тук се развива основно зелен екологичен туризъм, а най-важната туристическа атракция са влажните тропични гори, които привличат все по-голям поток от чуждестранни посетители.

Население. Лимон в вторият по големина град в Коста Рика и има население от около 65,000 жители. Населението на областта е 110,000 жители, а на цялата puerto limon frogпровинция Лимон – около 350,000 жители. Местното население говори испански, но заедно с него много широко разпространение има и ямайския диалект на английския език. Населението на град Лимон и областта е предимно с европейски произход, но тук тъмнокожите и коренни местни жители са много по-висок процент в сравнение с останалите части от Коста Рика. Основна религия в тази част на страната, както и в цяла Коста Рика е римо католицизмът.

Климат. Лимон попада в субекваториалния климатичен пояс. Времето е топло през цялата година с дневни температури около 28°C и нощни между 20 и 22°C. През цялата година е влажно, като се наблюдават две кратки „засушавания”. Първото е през месеците февруари и март, а второто – септември и октомври. Това са най-добрите месеци за туризъм в югоизточните части на Коста Рика. Тогава валежите са по-оскъдни и въпреки това падат до около 170 – 200 мм на месец! Може да ви се струва много, но само си представете, че през юли и декември валежите достигат до около 400 мм дъжд! Влажността е висока през цялата година, което може да създаде усещане за по-топло време. Въпреки това температурите не са прекалено високи и това носи славата на Коста Рика като една от страните с най-добър климат в света.

puerto limon palm treesПрирода. Природата в околностите на Лимон е възхитително красива. Градът е заобиколен от гъсти дъждовни гори, които са сред местата по света с най-голямо разнообразие на растения и животни. Интересен факт е, че горите на Коста Рика са дом на интересни животни ягуар, харпия (това е най-опасният представител на семейството на орлите), както и изключително красивите, но смъртно отровни миниатюрни жаби дървесници. Тези малки създания са с размерите на човешки нокът, но ярките им цветове предупреждават всеки, който ги доближи да не ги закача. Друга атракция на местния животински свят са водните костенурки, които излизат на безлюдните плажове за да снесат яйцата си. Освен изумителен животински свят и много зеленина, околностите на Лимон притежават и красиви плажове, които са почти винаги празни и безлюдни. Пясъкът е с цвят на канела, а вълните рядко затихват напълно. Предимствата обаче не могат да бъдат пренебрегнати – топла морска вода през цялата година, слънцето, което не пропуска да се усмихне дори и през най-облачните дни и отличните възможности за гмуркане във водите на Карибско море правят Лимон атрактивно място за туризъм. Една от големите забележителности в околността е Национален парк „Туртугуеро”. Той се намира на север от града и до него се стига по въздух или вода. Посещението на парка е вълнуващо преживяване. Повечето туристи имат удоволствието да видят крокодил, боа или с повече късмет една от най-красивите котки в света – ягуарът. Град Лимон и цялата провинция са много богати на води. Реките обикновено са къси, но много пълноводни. Повечето от тях водят началото си от високите планини във вътрешността на Коста Рика, а обилните валежи по течението допълнително ги подхранват.

Кога да посетим Лимон? Октомври е най-доброто време за туризъм в Пуерто Лимон. По това време от годината съвпадат по-сухото време и един от най-вълнуващите фестивали. Освен октомври други по-подходящи месеци за туризъм са февруари, март и септември.