Далмация – най-разчлененото крайбрежие в Европа

dalmatia coastДалмация обхваща голяма част от източното крайбрежие на Адриатическо море. Това е един от най-живописните и екзотични брегове на европейския континент. Заема изцяло бреговата линия на Хърватия и включва малка част от северна Черна гора. Далматинското крайбрежие е сред най-разчленените на континента, като единствено Норвегия може да се похвали с толкова разнообразна брегова линия. Островите са 1185, като в това число влизат както големите обитаеми острови, така и малките незаселени скалисти островчета, които едвам се подават над водната повърхност. Многобройните живописни полуострови и заливи формират една изумителна палитра от суша и вода, която човек е трудно да си представи.

Далмация е географски район, но също така се характеризира и с общи културни и архитектурни особености. Тя не е административна еденица. Името произлиза от старинната албанска дума „делме“, което означава овца, а известната порода кучета „далматинец“ носят името на този район, тъй като произлизат именно от тази част на света.

Най-известните градове са Сплит и Дубровник. И двата се намират в южната част на Хърватия. Сплит е втори по големина град в страната с население около 190,000 души, а Дубровник, който е четири пъти по-малък се смята за една от перлите на Южна Европа. Градът чието население едвам достига 45,000 жители притежава превъзходен старинен градски център с каменни сгради, червени керамидени покриви и крепостни стени. Тази част от Дубровник е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

dalmatia croatiaДалматинското крайбрежие е изключително красиво и това го прави една от най-атрактивните туристически дестинации в Европа. Тук водите на Адриатическо море са най-чисти и прозрачни, а в многобройните закътани заливчета морската вода е толкова спокойна, че отразява небето подобно на огледало. По Далматинското крайбрежие плажовете са покрити най-често с овални бели или бежови камъчета, които са една от главните причини за чистата морска вода. Освен каменните плажни ивици в Хърватия има също и великолепни пясъчни плажове, които обаче се срещат доста по-рядко. Между хилядите острови през лятото е пълно с яхти на заможни туристи, които искат да се насладят на това чудо на природата, а гледката, която се разкрива от към водата е удивителна. Стръмни склонове, покрити с гъста средиземноморска растителност контрастират на голи бежови или сиви скалисти брегове. Далмация предлага възможност да се насладите на красиви крайбрежни градове, които почти не са се променили през вековете. Това е подходяща дестинация за туристи, търсещи спокойствие и чиста природа. По тази причина тук най-често летуват млади семейства с деца. Далмация предлага отлични възможности не само за любителите на красивата природа, но също така и за ценителите на историята, старинната архитектура и вкусната храна. Културното богатство на Далмация се дължи на специфичното местоположение на района между Италия и славянските страни от Източна Европа.

Макарската ривиера е едно от местата, които наистина си струва да посетите докато сте на Далматинското крайбрежие. Простира се на около 60 километра, а център на този туристически район е курортният град Макарска. Той е сгушен между Адриатическо море и планината Биоково, което се издига непосредствено до морския бряг. Често планинските склонове са покрити с облаци, докато самият град е облян в слънчеви лъчи. Градът притежава красиви плажове, които привличат туристите от май до края на септември. Освен град Макарска в близост има и други красиви и атрактивни курортни градчета като Башка вода, който се намира на около 7 километра на север, както и Градац, разположен на около 35 километра южно от Макарска.

dalmatia greennessАтмосферата на малките хърватски крайбрежни градчета наподобява Италия. Тесните и сенчести улички, през които много често не може да се промуши дори и един автомобил придават на Далмация неповторимо южняшко излъчване. В много от старите сгради ще откриете малки кафенета и ресторантчета, от които се носи приятния и примамващ аромат на средиземноморска кухня. Там изтощените от дълги разходки туристи сядат за да похапнат вкусна, прясно уловена морска храна или просто за да изпият чаша кафе или студена бира.

Климатът на Далмация е субтропичен средиземноморски с топли, понякога горещи лета и меки дъждовни зими. Дневните температури варират между 10 и 15°C през януари и февруари до около 28 – 29°C през юли и август. От май до октомври температурите са над 20°C. Дори и в най-студените зимни нощи термометрите рядко показват под 5°C, така че много от растенията остават зелени през цялата година.