Кипър

cyprus beachКипър е невероятно красив остров, разположен сред водната шир на източното Средиземноморие. Заема площ от 9250 кв.км. и има население от около 785 000 жители. Географски, острова е част от Азия, но от културна гледна точка Кипър е, и винаги е бил, част от Европа. От 2004 година островът е член на Европейския Съюз. Официалният език е гръцки, като втори официален език се говори английски.cyprus swimming pool

Островът е бившо владение на Великобритания. Наричат го малка Англия заради многобройните прилики по между им. Една такава прилика например е шофирането от лявата страна на пътя.

cyprus beautyКипър се радва на горещ, субтропичен климат с голям брой слънчеви дни годишно. Смята се, че Кипър и Канарските острови са местата с най-добрия климат на света. Зимата тук е кратка. Продължава от края на декември до края на януари, т.е. два месеца. Обикновено през тази част от годината пада основното количество валежи. Въпреки това в Кипър не става студено. Дневните температури през зимата са пролетни – около 17-18 градуса. В сравнение със Северна Европа, условията тук the temple of apollon cyprusса абсолютно различни. Периодът между март и декември предлага много слънце и високи температури около 25 °C (през пролетта и есента) и над 30 °C през летните месеци.Само тези два зимни месеца (януари и февруари) правят климата да бъде не тропичен, ами субтропичен. Плажният сезон продължава от март до декември. През март водата все още е хладна, но един месец по-късно вече е достатъчно топла за плуване. Но топлото и слънчево време на брега е абсолютно различно от това в планините. Във високите части има условия за формиране на дълбока снежна paphos coastпокривка през зимните месеци. Планинската зима е по-дълга. Докато на брега можете да откриете луксозни хотели и вили с басейни, във вътрешността на страната доминират главно живописни селца които не са претърпели значителни промени през последните векове. Много туристи от Великобритания, Русия, Германия, Канада и САЩ, след посещението си на острова,girl on the beach in cyprus january решават да се заселят за постоянно в Кипър. И това не е само заради перфектния средиземноморски климат. Атмосверата в Кипър е спокойна. Островът е тих и без сериозна престъпност. На местата, които са в страни от туристическите маршрути може да бъде дори и пусто. Настаняването и обслужването в местните хотели е безупречно, защото кипърци имат богат опит в туризма. Кипърската кухня и вина не са за изпускане. Както на повечето места около средиземноморския басеин, преобладават морските храни. Във вътрешноста на острова виното все още се приготвя както и преди векове. Местните все още мачкат гроздето с крака, защото се смята, че така ще се запазят оптимално вкусовите и ароматни качества.

cyprus resortНай-големите градове на острова са Лимасол, Ларнака, столицата Никозия, Пафос и Кирения. На западния бряг е разположен Пафос, на юг е Лимасол. Ларнака е разположена на югоизточния бряг на острова, а Кирения на северния бряг. Никозия не се намира край морето.

Кипър е наречен „острова на Афродита“. До самия морски бряг в областа на troodos mountains forestПафос, можете да видите скала. Когато вълните се сблъскат с нея се формира морска пяна. Според легендата, точно от тази морска пяна е родена богинята на любовта и красотата – Афродита. Островът е пълен с древногръцки забележителности. Да не забравяме и храма на Аполон, който предлага незабравима панорамна гледка към Средиземно море.

narrow street cyprusРастителноста на острова е силно повлияна от човешката дейност. В миналото е бил покрит с гъсти гори, но днес, заради неконтролирано изсичане, продължило векове наред, можете да откриете гъсти гори само в планините. Около морския бряг можете да откриете само вторична, храстова растителност, цитруси, маслинови дървета, бананови палми, финикови палми и други.

Крайбрежията са много различни. На някои места брега е стръмен и скалист, но на други места limasol cyprusще откриете красиви плажове. Те от своя страна могат да са каменисти или пясъчни. Някои плажове са покрити със светъл бял пясък, други с кафяв а трети – със златист. Точно това огромно разнообразие, което предлага Кипър на своята малка територия го прави толкова живописен и незабравим за посетителите.

Природата е много чиста, особено в сравнение с големите икономически центрове на Западна Европа. Кипърската икономика се движи главно от туризма и земеделието. Това е главната причина за запазването на атмосверния въздух чист.

Проблеми на Кипър. Слънчев, спокоен и невероятно красив, Кипър е магнит за милиони американски, европейски и руски туристи. Но райският остров си има тъмна страна. През 1974г, турци нелегално окупират северната част на острова. Те cliff cyprusосновават Турска Кипърска Република. Международната общност силно критикува тези действия и отказа да признае разделянето на острова. Днес така наречените Гръцки Кипър и Турски Кипър са разделени от граница охранявана от военни части на ООН. Столицата Никозия mediterranean seaе разделена на две части чрез маркировка. От 2004г Гръцки Кипър е член на Европейския Съюз. От големите градове, на територията на Гръцки Кипър са Пафос, Лимасол и Ларнака. На територията на Турски Кипър е Кирения. За столицата Никозия казахме, че е разположена на границата. Когато турците окупирали северната част на острова, хиляди кипърци били принудени само за една нощ да напуснат своите домове. Много от тези домове са недокоснати, и днес десетилетия след този злополучен ден изглеждат по същия начин, както и в дена, в който са били изоставени през 1974г.

Днес кипърци се опитват постепено, чрез много толерантност, компромиси и деликатност да обединят отново този райски остров. Това е възможно, но трудно.